Pogledajte koje su revije obeležile 4. april na Nedelji mode u Skoplju.

Elena Spasovska

Kolekcija “The Old World” (jesen/zima 2013/14) je suptilna mešavina suprotnosti koja se temelji na fantaziji, nežnosti i snazi, dečijim sećanjima i neizvesnošću onoga što dolazi u budućnosti. “Inspiracija mi dolazi iz odraza starog sveta na stvarnost. Organski oblici, tkanine i boje u prirodi bile su mi osnova za svaki model.

Elena Spasovska 2 Fashion Week Skoplje: Elena Spasovska, Viba Teks i Duma

Elena Spasovska

Materijali visokog kvaliteta spojeni su u skulpturalno kompleksne modele. Slojevitost odeće i kombinacija različitih printova i tekstura daje arhitektonsku vrednost svakom napravljenom komadu.

Kolekcija je dizajnirana za urbane i moderne žene koje su dovoljno hrabre da uvedu nove kombinacije različitih printova, materijala i tekstura u sopstveni stil – ljubitelje mode čiji je svakodnevni stil na granici sa napretkom.”

Viba Teks          

Kreacija za proleće/leto 2013. dizajnerke Metodije Koceve (Metorija Kocev) za inspiraciju je uzela glumicu Anu Žaklinu Hatavej (Anne Jacqueline Hathaway) koja u potpunosti predstavlja njenu ciljnu grupu: jaka žena i jaka individua koja zrači energijom i ljubavlju, žena koja izgleda sofisticirano, jedinstveno, klasično…

Viba Tekst 1 Fashion Week Skoplje: Elena Spasovska, Viba Teks i Duma

Viba Teks

Kolekcija se temelji na praktičnim i nosivim kreacijama za žene – ekskluzivnim, a opet uzbudljivim. Kolekcijom dominiraju laki, providni raznobojni materijali koji daju utisak razigranosti, a lako se transformišu u elegantne, stroge i klasične forme kroz mnoštvo košulja, haljina, suknji, blejzera…

Eliminacija muške figure u svetu mode u prošlosti inspirisala je dizajnerku da kreira kolekciju i za žene i muškarce; muške košulje smelog dizajna, a istovremeno pune života i razigranog uzbuđenja.

DUMA

“Budućnost je mešavina vere i mašte – vrsta novog optimizma. Naši daleki preci, kao i oni koji su nam bliži, često su se nosili sa formiranjem sopstvene zamisli o onome šta budućnost donosi. To i jeste zamisao – da se istraži slika budućnosti u umovima umetnika prošlosti, što i jeste naš izazov. Futurizam je kroz godine postao klišeiran pravac pun stereotipa. Oslikava se u dva koncepta – utopija i distopija. U našoj kolekciji predstavićemo utopijsku sliku budućnosti i pokušaćemo da, makar na tren, pobegnemo od futurizma nametnutih stereotipa.

DUMA 2 Fashion Week Skoplje: Elena Spasovska, Viba Teks i Duma

DUMA

Jedna od još više očaravajućih tema iz prošlosti podudara se sa Kjubrikovom (Stenley Kubrick) idejom iz filma “2001: Odiseja u svemiru” (2001: A Space Odyssey) – u aspektu na estetiku i značaj.”

Comments