Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Na ne tako davno održanoj Gucci reviji u Milanu, na kojoj je prezentovana muška kolekcija za jesen 2020, najveće iznenađenje bila je oversized majica sa natpisom “impotent/impatient”. I dok su obe reči imale jednako prostora na beloj tkanini, ona koja je bila u fokusu ipak je ona neprijatnija – impotent.

Ne moraš da budeš muškarac da bi znala da impotencija nije tema o kojoj se sa radošću ćaska u pabu, uz pivo, pa onda, kako smo došli do toga da se iznosi još javnije moguće – na majici? Odeća, a naročito majica, jeste svojevrsni transparent kroz koji smo oduvek slali svoje poruke (buntovništva) svetu i naravno da smo želeli da ih neko pročita, jer, koja je onda svrha poruke? Alessandro Michele je svesno igrao na ovu kartu i u prvi plan stavio jedan od najvećih problema i strahova sa kojima se muškarci susreću, želeći da se sada malo i o njima govori jer smo ih očigledno predugo smatrali mačo zverima bez osećanja, problema i nametnutih standarda koje “moraju” da ispoštuju baš kao i mi. Neću ni da zalazim u to kome je teže i ko je ugroženiji. Želim samo da podsetim da su na kraju dana i oni ljudi od krvi i mesa koje nešto ipak dotiče.

Patrijarhat je mrtav. Što zbog žena koje se zalažu za svoja prava i o tome govore glasnije nego ikad, što zbog muškaraca koji su rešili da objave rat toksičnoj muškosti. Toksična muškost? Priznajemo, nismo razmišljali u tom pravcu ali – vreme je. Znamo, promene će krenuti polako, stidljivo, kroz ovakve “nebitne” manifestacije, ali vremenom će biti sve vidljivije i sve više ćemo ih uvažavati. Međutim, koliko vremena će biti potrebno od trenutka kada će toksična muškost zaista postati problem koji shvatamo i želimo da rešavamo do trenutka kada će se naš mentalitet promeniti i suštinski shvatiti važnost ovog vapaja? 

Kako dizajner objašnjava, “toksična muškost, u stvari, neguje zlostavljanje, nasilje i seksizam. I ne samo to. Ona osuđuje same muškarce da se povinuju nametnutoj faličkoj virilnosti da bi bili društveno prihvaćeni”. A ako neko treba da razume, onda smo to mi, žene.

Editors choice