Na ne tako davno održanoj Gucci reviji u Milanu, na kojoj je prezentovana muška kolekcija za jesen 2020, najveće iznenađenje bila je oversized majica sa natpisom “impotent/impatient”. I dok su obe reči imale jednako prostora na beloj tkanini, ona koja je bila u fokusu ipak je ona neprijatnija – impotent.

Ne moraš da budeš muškarac da bi znala da impotencija nije tema o kojoj se sa radošću ćaska u pabu, uz pivo, pa onda, kako smo došli do toga da se iznosi još javnije moguće – na majici? Odeća, a naročito majica, jeste svojevrsni transparent kroz koji smo oduvek slali svoje poruke (buntovništva) svetu i naravno da smo želeli da ih neko pročita, jer, koja je onda svrha poruke? Alessandro Michele je svesno igrao na ovu kartu i u prvi plan stavio jedan od najvećih problema i strahova sa kojima se muškarci susreću, želeći da se sada malo i o njima govori jer smo ih očigledno predugo smatrali mačo zverima bez osećanja, problema i nametnutih standarda koje “moraju” da ispoštuju baš kao i mi. Neću ni da zalazim u to kome je teže i ko je ugroženiji. Želim samo da podsetim da su na kraju dana i oni ljudi od krvi i mesa koje nešto ipak dotiče.

Patrijarhat je mrtav. Što zbog žena koje se zalažu za svoja prava i o tome govore glasnije nego ikad, što zbog muškaraca koji su rešili da objave rat toksičnoj muškosti. Toksična muškost? Priznajemo, nismo razmišljali u tom pravcu ali – vreme je. Znamo, promene će krenuti polako, stidljivo, kroz ovakve “nebitne” manifestacije, ali vremenom će biti sve vidljivije i sve više ćemo ih uvažavati. Međutim, koliko vremena će biti potrebno od trenutka kada će toksična muškost zaista postati problem koji shvatamo i želimo da rešavamo do trenutka kada će se naš mentalitet promeniti i suštinski shvatiti važnost ovog vapaja? 

Kako dizajner objašnjava, “toksična muškost, u stvari, neguje zlostavljanje, nasilje i seksizam. I ne samo to. Ona osuđuje same muškarce da se povinuju nametnutoj faličkoj virilnosti da bi bili društveno prihvaćeni”. A ako neko treba da razume, onda smo to mi, žene.

Comments