Dok Gucci, a verujem da će uskoro i drugi brendovi, skreće pažnju na postojanje pojave kao što je toksična muškost, postoje muškarci koji se uveliko igraju sa svojom muškošću i provociraju javnost, uključujući u svoj stil krajnje ženski “ukras”. MANicure je postao velika stvar u beauty sferi, a ovom neočekivanom trendu priklonili su se mnogi poznati muškarci, među prvima Harry Styles, Asap Rocky i Travis Scott. 

Kad malo bolje razmislimo, ko je rekao da je manikir rezervisan samo za žene? U redu, na žene sa sređenim noktima smo NAVIKLI, ali naša navika nije merilo po kom se može određivati šta je ispravno. Uostalom, setimo se čuvenih rok zvezda kao što su David Bowie i Kurt Cobain. Dakle, muški manikir nije ništa novo, samo su sadašnje zvezde to shvatile – sada.

Inače, sve je počelo sa Demnom Gvasalijem, kreativnim direktorom luksuzne modne kuće Balenciaga, čiji su muški modeli na prošlogodišnjoj reviji, kao i on sam, imali uredan manikir za koji je bila zaslužna poznata nail umetnica Mei Kawajiri. Od tad, muški manikir više nije taboo, makar ne među poznatim ličnostima kojima nokti u određenoj boji ili sa određenom šarom samo doprinose imidžu – opasnog frajera. I na kraju krajeva u tome valjda i jeste poenta – šta znači biti frajer, šta znači biti “pravi muškarac”? Šta znači biti “prava žena”, takođe? Individualno je. I svaki odgovor treba da bude OK i da se ne tiče nikoga do nas samih. 

I vreme je da počnemo da se navikavamo na to. I da razumemo. Jer ćemo u budućnosti viđati sve više i više izlazaka iz zone komfora i sve više i više identiteta koji ne samo da se razlikuju od drugih, već se razlikuju i od onoga što je to veliko i bitno društvo nametnulo kao jedinu istinu. 

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices

Ivana

Comments