Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

2/3

 Grčke haljine

Najlegenadarniji i najuočljiviji komad koji smo usvojili, i to ne samo savremeni dizajneri već i oni mnogo pre njih. Neposredno pre nego što su se suknje dramatično skratile tokom 30-ih žene su nosile haljine koje su padale nežno preko kontura tela, bias cut način sečenja, sve u potpunosti preuzeto iz antičke Grčke. “Čiton” i “stola” su termini koji se odnose na opuštene, elegantne draperije grčkih haljina. Nakon elegantnih 20-ih, i nedavno u kolekcije proleće/leto 2018. uplovio je isti antički vajb stavljen u službu modernosti. Stella McCartney je te sezone predstavila svoju interpretaciju laganih opuštenih džempera preko nežne blede svile, a Roksanda duge haljine bez rukava, sa detaljima i vezivanjima od konopca. Međutim kada već pričamo o uticaju antičke Grčke nemoguće je ne prisetiti se i onih jednako fascinantnih, scenografskih referenci, kao kada je Chanel predstavio svoju cruise kolekciju, na lažnom Akropolju, koji je izgrađen posebno za tu priliku,  ili celog skandala oko Gucci zahteva da prikažu svoju reviju na pravom Akropolju, što je odbijeno, ali je Gucci nastavio da vodi svoju kampanju inspirisanu antičkim skulpturama.

View this post on Instagram

@laurenjdg @binxwalton @nadjabender #CHANELCruise

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

Grčki printovi

Pored samih krojeva, izuzetno je primetan i uticaj grčkih tradicionalnih paterna i pritnova. Mary Katrantzou je svakako vodeće lice u preplitanju grčke tradicije sa savremenim komadima, i gradi svoje kolekcije na mešanju i kombinovanju savremenih krojeva i ilustracija mitova i legendi iz antike. U kolekciji za proleće/leto 2017. direktno je referisala na svoje grčko poreklo stvarajući jednu upravo takvu kolekciju. Katrantzou je samo jedna od mnogih koji su svoju inspiraciju pronašli u narativima antičkih legendi. Možda i najpoznatiji takav primer je definitivno Versace, čiji dobro poznati logo, glava Meduze, vodi poreklo od grčke legende, a i pored toga ovaj legendarni italijanski brend neretko koristi likove iz grčke mitologije i printove kao inspiraciju za svoj dizajn.

View this post on Instagram

#psychedelicknossos #marykatrantzou

A post shared by Mary Katrantzou (@marykatrantzou) on

Editors choice