Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

#musthave: Torbe koje volimo ove sezone

Najbolje bob frizure: Inspiracija za prvu sledeću posetu frizeru!

#trèschic ideje kako da nosiš trenerku ovog proleća

Može li dnevnik zahvalnosti zaista da unapredi tvoje mentalno zdravlje?

Novo na Netflixu: Šta ćemo gledati u aprilu?

12 virtuelnih tura kroz muzeje koje moraš da posetiš

#homeworkout: Top 7 Instagram profila zbog kojih ćeš zavoleti vežbanje kod kuće

Kako da prihvatiš i zavoliš svoje telo

Uređenje enterijera: Trendovi koji će dominirati tokom ove decenije

1/2

Feministkinja, nadrealistkinja i umetnica Penelope Slinger, poznatija kao Penny, rođena je u Londonu, a karijeru dugu šest decenija razvijala je u Los Anđelesu, a njen rad je zasnovan na misticizmu, ženstvenosti i seksualnosti. Ovog leta, izložila je svoje raznolike radove, skulpture, fotografije, kolaže, objedinjenih nazivom “Tantričke transformacije” u galeriji Richard Saltoun u Londonu (od 29. juna do 24. avgusta), predstavljajući prvi put svoja provokativna dela u Engleskoj.

View this post on Instagram

Penny Slinger

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Feministički nadrealizam

Kao pojam i umetnički pravac, nadrealizam je definisao francuski umetnik Andre Breton u svom manifestu nadrealizma – to je psihički automatizam u svom čistom stanju, predlog da se čovek izrazi usmeno, pisanom reči, ili na bilo koji drugi način, funkcionalno izražavanje misli… Penny je htela da istraži te koncepte van studija evropskog nadrealizma i posebno je bila zainteresovana za funkcionalno izražavanje misli koje se odnosi na ženski svet. Razvijajući sopstveni način izražavanja, umetnica je usvojila izraz “feministički nadrealizam” kao najbolji način da opiše svoj umetnički pristup. Ono što razlikuje njen rad od ostalih nadrealista, jeste izražavanje slojevitih dubina ženstvenosti i ženskosti kroz telesni oblik, seksualnost i izvesnu mračnu energiju kojom njen pristup odiše.

View this post on Instagram

Penny Slinger

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Uticaj tantričke umetnosti

Tantra označava tkanje ili proširivanje, istraživanje mesta na kome se sustižu, presecaju i prožimaju duhovno, fizičko i emocionalno i potiče iz budističke i hinduističke tradicije. Tantrička umetnost se bavi erotičnim temama, prožetim duhovnošću, a u vreme kada je Penny započela svoja istraživanja, tantrička umetnost (i filozofija i praksa) nije bila poznata zapadnom svetu. Umetnicu je zaokupila drevna mitologija i istočnjačka filozofija, ona je prepoznala sličnosti između tantričke ikonografije i evolucije nadrealizma i preuzimajući najbolje od oboje, počela je da istražuje mističnost i senzualnost. Svoja istraživanja je objedinila u pisanom delu, knjizi pod nazivom “Seksualne tajne – alhemija ekstaze” koju je napisala sa svojim partnerom Nikom Daglasom i objavila 1979. godine. Knjigu krase i dopunjavaju njene ilustracije.

View this post on Instagram

Penny Slinger

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

View this post on Instagram

Penny Slinger

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Editors choice