Ovog vikenda, 25. i 26. januara, u “Mikser House”-u održava se “Balkan Cheese Festival” – prodajna izložba autohtonih sireva Balkana. “Balkan Cheese Festival” je prva manifestacija ove vrste koja se održava u Beogradu, a nastala je sa idejom da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na sireve iz Srbije, i na ovaj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Na festivalu će biti predstavljeno oko 30 proizvođača sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije. Posetioci će moći da probaju retke vrste sireva i steknu znanja o korišćenju ove namirnice tokom sedam interesantnih i nesvakidašnjih kulinarskih radionica.

U subotu publiku prva radionica očekuje već od 12 časova, a vodi je Nenad Gladić – Gastronomad, autor putopisne emisije o kulinarstvu “Trbuhom za duhom”. On je osmislio uzbudljiv meni koji se sastoji od zapečenog bri sira sa suvim voćem i prelivom, čokoladne paste sa kozjim sirom i sicilijanskog čizkejka sa kestenom. “Simfoniju sira i domaće testenine” od 15 časova prirediće Ivo Andrić, “Bread pasta catering – BPC food”, klub “Ivina avlija”, koji će pripremiti glavno jelo i dezert kombinovanjem testenine i sira. Zdrave obroke sa sirom u 17 sati zajedno sa posetiocima pravi Nada Ličina iz udruženja “Na putu zdravlja”, dok će u 19 časova o kombinovanju balkanskih sireva i vina govoriti profesionalci iz Udruženja profesionalnih Sommeliera Srbije – SERSA.

BCF5 Festival autohtonih sireva sa Balkana u “Mikser House” u

U nedelju od 12.30 Aleksandra Stevanović, autorka bloga porodicnegastronomije.com, sprema četiri kreativna predjela koja sadrže plavi sir s plemenitim plesnima. U 16.30 Slaviša Bojović, šef kuhinje čuvenog restorana “Kumbara”, priprema pravu “Balkansku fuziju” od namirnica sa ovog podneblja kombinovanih na nesvakidašnji način. Na meniju će biti grilovani koziji sir sa prelivom od meda, oraha i suvih kajsija, pileći rižoto sa vrganjima i sirom i staro jelo sa Kopaonika – gotovac sa kolenicom.

Više informacija o prijavljivanju na kulinarske radionice, možete pronaći ovde.

Radno vreme “Balkan Cheese Festivala” je od 12 do 21 čas u subotu i od 12 do 20 časova u nedelju. Cena jednodnevne ulaznice je 300 dinara, a deo iznosa posetioci će moći da iskoriste kao vaučer za kupovinu sireva.

Detaljnije informacije u vezi sa manifestacijom mogu se pogledati na sajtu, kao i na Mikser House sajtu.

Comments