U pariskoj Velikoj palati (Grand Palais) 24. marta otvorena je izložba “Immediats” poznatog fotografa, Helmuta Njutona (Helmut Newton). S obzirom na to da je Njuton u Parizu živeo 22 godine, za to vreme radeći za francuski “Vogue”, izbor grada je sasvim prikladan. Na izložbi je predstavljeno oko 220 fotografija, uključujući i polaroide, kao i film o Njutonovom radu koji potpisuje njegova žena, Džun Braun Njuton (June Browne Newton), inače kurator izložbe.

Čak i ako nikada ranije niste imali prilike da se upoznate sa Njutonovim radom, on će vas odmah uvući u svoj svet. Svet snažnih žena, golotinje i fetišizma. Isticao je kako ne voli da radi u studiju, jer žene ne žive ispred belih papira, već u stvarnom svetu. Izuzetak od ovog pravila je serija “Big Nudes”, nastala tokom kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih i koja obuhvata preko dvesta fotografija. Žene na fotografijama iz ove serije imaju ili tek po neku krpicu na sebi ili su potpuno nage i neustrašivo gledaju u kameru. Bez trunke stida, ogoljene, one dominiraju.

slika 123 Fetišizam kao stil života: Helmut Newton

Bez trunke stida, ogoljene, Njutonove žene dominiraju

Njuton je obožavao da ruši tabue i uveo je erotski aspekat u modnu fotografiju. Odrastao u dekadentnoj atmosferi nemačkog grada Vajmara i njegovih kabarea, za Njutona su nage žene i fetiši bili nešto prirodno i svakodnevno. Iz tog razloga se najviše pronalazio u saradnji sa avangardnim francuskim “Vogue”-om, a rezultat te saradnje je niz fotografija nabijenih eroticizmom. Pa ipak, on seks nije prodavao kao komercijalizovani, masovni proizvod. Za njega je to bio način života. Gledajući fotografije koje je napravio za francuski “Vogue”, teško je poverovati da se nešto takvo našlo u modnom magazinu. Čak je i “Playboy” strepeo od njegove uvrnute seksualnosti.

slika 219 Fetišizam kao stil života: Helmut Newton

Fetiši su za njega bili svakodnevica

Njuton je isticao kako u tehničkom smislu, nije previše komplikovan i kako radi “iz jedne torbe”. Dve kamere sa po tri objektiva, blic i jedan asistent bili su sve što mu je potrebno. Umesto složene opreme, njemu je bitnije bilo da dobro promisli o onome što će fotografisati, da se koncentriše na ženu i svet oko nje. A onda je “škljocao” kao da će sutra oslepeti. Fotografije nije ni na koji način digitalno dorađivao, već je fotografisao “ono što vidi”.

Nazivao je sebe profesionalnim voajerom i zgražavao se poređenja fotografije sa umetnošću. Smatraju ga ocem moderne fotografije kakvu danas znamo, a on je tvrdio kako savršena modna fotografija treba da liči na scenu iz filma, turističku ili paparaco fotografiju – na sve osim na modnu fotografiju. Iako je bio komercijalni fotograf, odbijao je da fotografiše ljude koji mu se ne dopadaju. “Volim da fotografišem ljude koje volim, kojima se divim, poznate i posebno one ne toliko poznate.”

slika 317 Fetišizam kao stil života: Helmut Newton

Savršena modna fotografija treba da liči na sve, osim na modnu fotografiju

Njuton je bio genijalan i uvrnut. Podjednako je izazivao i zgražavanje i divljenje. S razlogom je jedan od najviše kopiranih fotografa i inspiracija svima koji žele da se bave modnom fotografijom. Na kraju krajeva, on ju je praktično i stvorio.

slika 415 Fetišizam kao stil života: Helmut Newton

Njutonov porno šik


Aleksandra Skorupan je ekonomista na papiru a u duši umetnik. Najlakše se izražava kroz fotografiju i pisanu reč, i veruje da imaju podjednaku moć. U slobodno vreme vodi modni blog Microcosmos.

Comments