Glavne filozofije Jin i Janga

Ništa nije potpuno Jin ili potpuno Jang. Na primer, dan postaje noć, a onda noć postaje dan. Oni su međusobno zavisni, i mogu da se definišu samo jedno preko drugog (dan je ono što nije noć).

Jin i Jang nisu statični. Njihova priroda teče i menja se tokom vremena. Zamislite kako dan postepeno prelazi u noć. Međutim, dužina dana i noći se menja. Kako zemlja stari, njeno okretanje se usporava, što dovodi do toga da se dužina dana i noći produžava.

Kombinacija Jin i Jang čini celinu. To ima i posledice, jer kako se jedan aspekt povećava, drugi se smanjuje kako bi se održala ravnoteža celine.

Upravo ta ravnoteža može biti iskrivljena zbog spoljnih uticaja. Postoje četiri moguće neravnoteže: nedostatak Janga, nedostatak Jina, višak Janga i višak Jina. U kineskoj medicini, smatraju da višak Janga može da uzrokuje groznicu.

Jin i Jang danas

Ono što često zaboravljamo, a što je jako bitno je da ove dve sile nisu suprotstavljene, već su komplementarne, i to je upravo ono što nam simbol Taiđitu predstavlja. Svi smo mi pomalo Jin i pomalo Jang, jer kao u prirodi, životu ili emocijama – ništa nije samo crno ili belo. Kao što je to Balašević slikovito objasnio u svojoj pesmi Portret mog života – “A crnu nisi štedela, ali bez nje bi bela još izbledela, bez crne bela ne bi vredela.”

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: instagram.com/fashionweek_25

Comments