5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Bavite se trčanjem već neko vreme, i osećaj je dobar, ali sada ste spremni za sledeći korak – i uz to brži korak.

Dobra vest je da što duže trčite, veće su šanse da povećate brzinu. Ali od načina na koji trčite zavisi da li ćete smanjiti vreme za koje pređete kilometar ili da li ćete stabilno održavati ritam koraka. Ako želite da poboljšate prolazno vreme, ove isprobane i ispravne tehnike pomoći će vam da povećate brzinu i smanjite šanse za povredu.

Intervali

Pri svakoj vežbi valja polako povećavati intenzitet da bi se izbegle povrede – ovde na scenu stupaju intervali sprinta. Sledeći put varirajte ritam: sprint od 30 do 60 sekundi, zatim normalan ritam dva do tri minuta. Što duže budete održavali takav režim trčanja, više će vam delovati da je vaš normalan ritam spor.

Tempo

Tempo trčanje je odličan način da povećate brzinu. To znači da trčite brže no što bi inače, ali tempom koji možete da održite duže vreme. Tokom takvog trčanja treba da se osećate ugodno, ali i izazvano: ponestajaće vam daha, a razgovor ćete teško (ili nikako) moći da vodite. Ideja je da natera telo da funkcioniše iznad granice umora; tako ćete moći da trčite brže i na veće daljine. U početku pokušajte sa desetominutnim tempo trčanjem, i vremenom stignite do dvadesetominutnog.

f0d452b9a36cd231 GettyImages 187138740.xxxlarge Fitnes Hint: Tri saveta za brže trčanje

Uzvišenja

Kad se setite kako sporo napredujete uzbrdo, možda se zapitate zašto je to dobar trening za brzinu. Razmislite o ovome: trčanje uzbrdo pojačava mišiće vaše zadnjice i nogu dok uz to poboljšava zdravlje pluća – sve to je od presudne važnosti za brzog trkača. Da bi trčanje uzbrdo išlo lakše, koncentrišite se na disanje i pokušajte da ga uskladite s korakom. Posle nekoliko sesija vežbanja uzbrdo, trčanje po ravnom delovaće previše lako.

Maja Bunčić

Editors choice