Francuska, država poznata po nestvarnom stilu svojih stanovnika zbog kojih je Pariz s razlogom centar modnih zbivanja, po prelepoj sposobnosti uživanja u životu i njegovim sitnicama kao što su čaša dobrog vina i tek ispečeni hleb sa sirom, istinski joie de vivre, i naravno, umetnosti. I danas Francuska, a posebno njena prestonica zauzimaju izuzetno visoko mesto na listama art događaja, i kao mesto odakle dolaze evropski i svetski umetnički impulsi, ali je to možda još intenzivnije to jest primetnije bilo pre. U doba impresionizma, ko nije živeo i stvarao u Parizu taj kao da nije živeo i stvarao. Tako je, razume se, i poreklom Holanđanin, Van Gog proveo dve formativne godine od 1886. do 1888.u dinamičnom i ubrzanom Parizu, nakon čega je otišao na jug Francuske koji je mnogo više odgovarao njegom sentimentalnom i nežnom senzibilitetu. Ostavio je svetu ogromno nasleđe nevverovatnih radova, i postao jedna od legendi impresionizma. Ukoliko sebe smatraš ljubiteljem umetnosti, a posebno radova ovog umetničkog genija, jedna ovakva tura je obavezna i superzabavna, zato pakujmo kofere i pravac Francuska!Kroz lokalna pariska mesta, i na put po jugu Francuske, stopama Van Goga.

Pariz

Musée d’Orsay

Prva stanica za svakog Van Gogovog fana je sasvim sigurno Orsej muzej, koji poseduje neverovatnu i krajnje zavidnu impresionistički i post-impresionističku kolekciju radova. Dodatno zadivljujuća je i sama građevina koja je umetničko delo za sebe budući da je muzej smešten unutar nekadašnje železničke stanice, koja je po svemu apsolutan sinonim za arhitekturu s kraja 19. veka. Uz sve te radove i sam ambijent imaćeš utisak kao da vreme stoji i da je belle epoche u punom jeku. Stalna postavka uključuje 25 radova holandskog majstora, a neka od najznčajnijih dela koja možeš da vidiš ovde su: Zvezdano nebo iznad Rone, Vincentova soba u Arlu, Autoportret iz 1889, kao i mnogima omiljena slika, Kafe terasa na Monmartru.

25 Rue Laval (sada Victor Massé)

U podnožju Monmartra, posle Pigala, na tihoj strani ulice koja se danas zove Victor Massé, nekadašnja ulica Laval, nalazi se prvi stan koji su Vincent i njegov brat Teo delili po Vinsentovom dolasku u Pariz. Vinsent se doselio u Pariz dva meseca ranije nego što je njegov brat to očekivao, a sam stan je bio premali, gde nije bilo dovoljno prostora za njihov zajednički život a kamoli i Vincentov atelje. Nakon kratkog boravka ovde, u junu 1886. braća su počela da se penju uz Monmartr prelazeći u u drugi prostor mnog zgodniji za život i rad. Danas ne postoji nikakva tabla sa natpisom da su njih dvojica ovde živeli, ali ako si u blizini u šetnji Monmartrom, zastani ispred broja 25.

Comments