Azurna obala je deo francuske obale Sredozemnog mora; slikovito i panoramsko priobalno utočište koje s razlogom vekovima predstavlja letovalište bogatih i slavnih. Tačnije, tradicija luksuznog turizma na Francuskoj rivijeri traje od 18. veka, a mnogim poznatim ličnostima je ova obala i mesto prebivališta. Istraživanje Francuske rivijere je dobra ideja tokom cele godine, ali je u julu i avgustu posebno veličanstvena, što je i razlog naleta turista u ovom periodu – koji uživaju na peščanim plažama, brojnim festivalima i u toplom mediteranskom suncu. Najpoznatiji gradovi, mesta i sela na Francuskoj rivijeri – poznatoj i kao Côte d’Azur (Azurna obala) – uključuju Nicu, Sen Trope, Ez, Kan, Antib, Grimo, Tulon i mnoge druge. Iako nije u Francuskoj, Francuska rivijera uključuje i Monako.

Kao što smo pomenuli, leto je najbolje vreme za posetu Francuskoj rivijeri ukoliko želite da doživite njen pun sjaj – fenomenalna mediteranska hrana, živahna energija lokalaca i posetilaca, kao i impresivna moda su na svakom koraku. Festivali su takođe nezaobilazni deo letnjeg provoda, a kulturni spektakli uz džez, klasičnu muziku i vatromet će definitivno biti neke od nezaboravnih uspomena koje ćete poneti sa Azurne obale.

Razlozi da posetite Francusku rivijeru tokom leta

Vreme

Na Azurnoj obali sunce sija preko 300 dana godišnje. Regija je poznata po bujnoj primorskoj vegetaciji i brojnim retkim biljkama koje tu uspevaju: šipak, mimoza, palma i agava. Dovoljna količina padavina omogućava prijatnu atmosferu i savršeno vreme za bujno zelenilo, sunčane dane i prijatne noći milovane morskim povetarcem. Zanimljivo je i to da cveće raste tokom cele godine, pa se u velikim količinama izvozi na tržišta severnih zemalja. Prosečna visoka temperatura u julu i avgustu je oko 30 stepeni Celzijusa (postoje i dani kada dostigne 40 stepeni), dok je prosečna niska temperatura 18 stepeni.

Plaže

Plaže na Azurnoj obali nisu samo neke od najlepših u Francuskoj, već i u svetu. Francuska rivijera nudi oko 160 kilometara naizgled beskonačnog niza svilenkastog peska, prozirne vode i pravog francuskog glamura, uz skupocene jahte koje privlače pažnju turista. Plage des Marinières u Nici je jedna od najpoznatijih plaža, a smeštena je u prostranoj eleganciji luke Villefranche-sur-Mer. Ovo je glavna peščana plaža seoskog predgrađa Nice i dugačka je oko 800 metara. Do plaže se lako stiže vozom, staza se prostire odmah iza nje, a sadržaja ima u izobilju. Ukoliko ste u potrazi za mirnijim prizorom, idite na istočni kraj i uživajte u opuštajućoj atmosferi.

Hrana

Kuhinja na Francuskoj rivijeri je pravi raj za gurmane jer koristi i morske i kopnene sastojke – predstavljajući letnju primorsku verziju klasičnih francuskih jela. U tradicionalnim mirisnim jelima primorske francuske kuhinje dominiraju mediteranski sastojci poput maslinovog ulja, paradajza, luka i plodova mora. Azurna obala nudi brojne obroke koje ćete sigurno pamtiti, poput pissaladière – specijaliteta napravljenog od slatkih, karamelizovanog luka i maslina koje se stavljaju na ovu tradicionalnu pitu. Aïoli je poznato jelo napravljeno od ribe sa kuvanim krompirom i različitim sastojcima kao što su puževi, hobotnica i kuvana jaja. Bouillabaisse vodi poreklo iz Marseja i predstavlja tradicionalnu provansalsku riblju čorbu, koja se pravi sa najsvežijim ulovom i uključuje bele ribe, jegulje, dagnje i druge darove mora. Možete probati i druge ukusne regionalne specijalitete, kao što su salade niçoise, panisse (prženi kolačići od leblebija), tians de légumes (pita od povrća) i druge fantastične francuske specijalitete.

Pijace

Pijace su prozor u život lokalnih stanovnika. To je mesto koje nudi regionalne specijalitete, bukete cveća, suvenire, antikvitete i odevne komade francuske mode. Francuski street market privlači i oživljava sva vaša čula i na njemu se može naći sve – od igle do lokomotive. Na centralnim trgovima “starih gradova”, svake sedmice ili svakodnevno na pojedinim područjima, nudi se mogućnost uživanja u lokalnom duhu. Svakako prošetajte kroz pijace, čak i ako ne planirate da išta kupite. Bićete omamljeni mirisima cvetova, zrelih sireva i sveže pečenog hleba i osetićete autentičan duh juga Francuske.

Umetnost i kultura

Duga istorija Francuske rivijere i njena očuvana lepota vekovima privlače aristokrate i umetnike. Više od tri desetine muzeja rasprostire se duž Francuske rivijere i mnogi od njih posvećeni su umetnicima koji su tu radili i studirali. Muzej Matisse u Nici posvećen je delima francuskog slikara Henrija Matissa, prateći njegove umetničke početke i razvoj – do njegovih poslednjih dela. Muzej Picasso smešten je u nekadašnjem dvorcu Grimaldi u Antibu. Marca Chagalla u Nici je francuski nacionalni muzej posvećen regionalnim delima istog slikara.

Gužve

Kao što smo već pomenuli, leto je najbolje godišnje doba da doživite Francusku rivijeru. Trotoari kafića su puni gostiju koji ispijaju roze ili Aperol Spritz, a široki trotoari su prepuni pešaka koji šetaju i uživaju u toplom danu. Preplanuli kupači zauzimaju klupe duž plažnih šetališta i ovi prizori stvaraju nostagiju za davnim, jednostavnijim vremenima. Plaže su pune plivača, restorani zadovoljnih gostiju, pijace su žive, a ulice krase uzbuđene grupe turista. Zbog velikih gužvi, preporučljivo je rezervisati mesto u restoranu, čak i za najskrivenije lokale.

Moda

Modne ikone prolaze u svojoj najboljoj odeći duž šetališta u bilo koje doba dana. Sofisticirane Evropljane obučene u svoje najšik autfite možete videti kako graciozno sede u barovima, posećuju klubove, restorane, kafiće i prodavnice. Prethodno se informišite o modi Francuske rivijere i poslednje trendove juga Francuske, kako biste znali šta da očekujete. A ukoliko dolazite bez “predznanja”, bez brige – posetite neki od street marketa u Nici i dobićete uvid u srž francuske mode.

Festivali

Uvek se nešto zabavno i veselo dešava duž Azurne obale, a nekad je dovoljno da samo prošetate do plaže da biste pronašli žurku koju ćete pamtiti cele sezone. Tokom leta, postoji nekoliko festivala koji privlače veliki broj posetilaca, kao što je festival pirotehničke umetnosti u Kanu (gde treba da očekujete pravu eksploziju vatrometa) ili džez festival u Nici – tradicionalni julski spektakl koji bi trebalo da se nađe na svačijoj bucket listi. Festival klasične muzike u Mentonu zabavlja publiku već decenijama. Sa druge strane, postoje važni festivali koji nude kvalitetan sadržaj i u drugim dobima godine. Karneval u Nici i prestižan Filmski festival u Kanu su definitivno turističke atrakcije zbog kojih vredi doći na Francusku rivijeru i van sezone.

Pročitajte i ovo: Četiri veličanstvene i priuštive destinacije za putovanje autobusom

Naslovna fotografija: pinterest.com/shewandersabroad.com

Milica Nešić

Comments