Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Funkcionalan trening

Funkcionalan trening

Funkcionalan trening je trenutno najpopularniji vid treninga u svetu, primenjuje vežbe koje istovremeno jačaju više mišića i doprinose boljoj koordinaciji i ravnoteži.

training group four Funkcionalan trening

Cilj ovakvog treninga, koji neki nazivaju i cirkularni ili total body workout, je podizanje radnog kapaciteta i smanjivanje potkožnog masnog tkiva. Ovakvim specifičnim metodom potrošnja kalorija u jedinici vremena je dosta visoka , intenzitet treninga takođe, tako da se za 60 minuta treninga, sa kontinuitetom od 3 puta nedeljno, može u značajnoj meri izgubiti na težini, a istovremeno ojačati muskulatura i poboljšati kondicija i funkcionalnost mišića.

U funkcionalnom treningu koriste se najsavremeniji rekviziti: švedske lopte, rastegljive trake, švedske lestve, tegići za ruke i noge, polulopte, medicinke, vijače, kao i TRX trake, koje su revolucionarni fitnes rekvizit sa kojim je moguće odraditi preko stotinu različitih vežbi koristeći isključivo sopstvenu težinu.

training group partner movement Funkcionalan trening

Jedna od metoda za dizajniranje ovakvog tipa treninga je intervalni koncept u kome se oformi 8-10 stanica na kojima se radi u intervalima od 30 sekundi rada i 30 sekundi odmora nakon čega sledi promena stanice. Ovakav sastav treninga je izuzetno efikasan i primjenljiv u programima sa ciljem smanjivanja potkožnog masnog tkiva kao svojevrstan pomak od klasičnog programa koji se bazira na dugotrajnom aerobnom treningu i radu na spravama.

Na ovaj način, u zavisnosti od broja, rasporeda i intenziteta vežbi, može se odraditi intervalni trening u trajanju do 30 minuta. Ukoliko pratite srčanu frekvenciju tokom treninga, primetićete da puls ne pada ispod granice od 60% maksimalnog srčanog pulsa iznad koje razvijamo aerobne kapacitete, pa se zaključuje da ovakvim treningom indirektno radimo i na podizanju aerobnih kapaciteta.

Namenjen je i muškarcima i ženama. Grupe mogu biti heterogene, pri čemu svako može prilagoditi sebi intenzitet i, što je veoma važno, ovakav vid treniranja omogućava raznovrsnost i zabavu – svaki trening mora da bude i zanimljiv kako biste imali motivaciju da dođete na naredni.

Benefiti funkcionalnog treninga su višestruki: zdravije i vitkije telo, bolja opšta sposobnost tela i priprema za dnevne zadatke i poslove, poboljšana kondicija, izdržljivost i snaga, veća gustina kostiju, smanjenje krvnog pritiska i triglicerida, efikasno sagorevanje masti, poboljšan bazalni metabolizam (potrošnja kalorija u stanju mirovanja), snažnije telo, sa manje ili nimalo bola i ukočenosti, prijatano i zabavno provedeno vreme. Zaboravićete na svakodnevne probleme, bar tokom treninga.

l Funkcionalan trening
Prednosti u odnosu na klasičan trening u fitnes centru su: vremenska efikasnost vežbanja, razbijanje monotonije u treningu sa opterećenjem, jak metabolički stimulans, angažovanje više mišičnih grupa, razvijanje aerobnih kapaciteta i specifične mišične izdržljivostiu , današnjem svetu mašina, vraćamo se funkciji mišića i slobodnom pokretu, ubrzanje metabolizma zbog povećane potrošnje kalorija u odmoru uz povećanje bazalnog metabolizma što uzrokuje pojačanu potrošnju energije iz masnih depoa i smanjenje količine masnog tkiva u organizmu.

Ivana1 Funkcionalan trening

Profesionalni trener, Ivana Spasojević     064 3654 249

Posetite Ivaninu Facebook stranicu “Zagrej se za trening” 

Ostale Ivanine tekstove pogledajte ovde.

 

Editors choice