Paravan se lako uklapa u svaki prostor i idealno je rešenje da se velika prostorija podeli na nekoliko funkcionalnih celina. Ovaj dekorativan predmet može da pokaže i umetničku notu, ali i onu statusnu. Na Bliskom i Dalekom istoku na poseban način se pristupa uređenju enterijera. Poznato je da su žene na ovim krajevima sveta retko napuštale svoj dom pa su težile tome da ambijent u kojem žive naprave udobnim i lepim u isto vreme. Pored stilizovanog nameštaja na kome su ručno oslikani istorijski motivi i mitološki likovi, istovremeno je vladala i jednostavnost i minimalizam u uređenju.

Paravan u prostor unosi dozu otmenosti i mistike. Najčešće je napravljen od nekoliko različitih materijala, metala, drveta, stakla ili plastike. Njegova uloga nije samo u tome da razdvoji dve celine u okviru jedne prostorije već može da posluži i kao lampa ili pak može da ima funkciju panoa na kome ćete kačiti fotografije ili razglednice. Paravan je idealno rešenje za odvajanje radnog kutka.

59858029 ObFvNZuN c Funkcionalni paravani 49175683 C43vCLTS c Funkcionalni paravani 28655560 EcfuB2Qi c Funkcionalni paravani18070288 i0d6DBzl c Funkcionalni paravani 13820790 9gZgEljO c Funkcionalni paravani 1609500 Lo3tt8mP c Funkcionalni paravani

Ovaj detalj u enterijeru može biti fiksiran na jednom mestu, ali ga možete i lako pomerati u čemu je njegova velika prednost. Bilo da je potrebno da odvojite trpezariju, ili radni kutak od dnevnog boravka paravan je kreativno rešenje. Interesantno je što sami možete oslikati paravan u svom domu i time čitavom ambijentu dati poseban pečat. Oni mogu biti napravljeni i od različitih tkanina, od stoljnjaka, svile ili satena.

Ukoliko su zidovi u vašem domu svetlije boje,  zanimljiv kontrast možete postići ukoliko u isti unesete paravan u jarkoj boji. Na Dalekom istoku paravani se najčešće prave u jarkoj crvenoj nijansi koja simbolizuje zdravlje i sreću, a na Bliskom istoku je popularna jarko žuta, zelena i plava boja. Za Japan se vezuje priča da je svaka žena u svojoj kući morala imati oslikan paravan koji je tada predstavljao simbol tajne i flerta. Japanski umetnici su u pesmama i romanima ovaj predmet smatrali za svedoke tajnih ljubavi. U Kini su umetnici na njima oslikavali pejzaže, kaligrafska slova i naravno zmajeve.

Jedan takav predmet možete postaviti iznad svog kreveta u spavaćoj sobi, u bašti ili čak kupatilu. Pravi hit u svetu predstavljaju paravani izrađeni od bambusa.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments