Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Šta to osoba učini tako pogrešno sa svojim životom da se svakodnevica pretvori u repetitivnu, dosadnu, predvidljivu rutinu? Fakulet, škola, ista mesta za izlaženje, isti ljudi, isti parkovi, isti raspored godišnjih doba, isti ukusi, mirisi i vetrovi. Isti pogled na novobeogradske solitere ili zvuk zvona neke obližnje crkve koja kao da nema ništa pametnije da radi nego da vas probudi u nedelju nakon neprespavane noći. Da li je vreme za neka nova iskustva?

1. MEX 8 copy Godina volontera

Volontiranje po svetu – kako početi?

Sigurno vam se desilo da ste uspešno preživeli proleće, pa junski rok i da posle, kada možete da dišete punim plućima, sve što želite jeste da pobegnete iz zemlje na neko vreme? Međutim, učiti i zarađivati u isto vreme nije uvek lako. Uostalom, zar se većina studenata ne deli na one koji sede, uče, završe studije manje-više u roku, ali tokom leta ne stignu dalje od neke obližnje plaže, i one druge koji startuju manje-više uspešno, ali negde na drugoj ili trećoj godini zaborave na svoje studije navučeni na putovanja, seminare i istraživanje sveta oko sebe. Ukoliko ste se prepoznali u ovoj drugoj grupi, onda je za vas prava opcija za leto – volonterski kamp. Mnogi od nas koji su otkrili ovu opciju prvi put su otišli na kamp tako što je to bio najlakši način da se dobije šengenska viza i boravi u nekoj od evropskih metropola za male pare. Kako sve to funkcioniše? Sve što je potrebno da uradite jeste da posetite kancelariju Mladih istraživača Srbije na Novom Beogradu i vidite koje opcije postoje. A njih je mnogo, jer preko Istraživača možete otići u oko 80 zemalja sveta na različite kratke ili duže programe razmene.

1. MEX 12 copy Godina volontera

Budin rođendan, čišćenje šume ili briga o kornjačama?

Jednom kada se suočite sa spiskom kampova na koje možete da odete, jedno je sigurno – poželećete da se vratite ponovo. Iznenada, mogućnost da odete u oko 80 zemalja širom sveta, na neverovatno veliki broj programa, proizvešće osećanje zbunjenosti. Gde otići? Na raspolaganju je veliki broj mogućnosti, pošto veliki broj zemalja koji imaju volonterske programe, često imaju i više od jedne organizacije koje nude desetine dvonedeljnih ili tronedeljnih programa.

Program možete izabrati u zavisnosti od vaših afiniteta, a neke od oblasti koje su u ponudi su ekologija, rad sa decom, mediji, umetnost i rad sa osobama sa invaliditetom. Neki od programa su staranje o bebama kornjača na obalama Meksika, gde je potrebno da sakupite jaja morskih kornjača koja su položili u pesku tokom noći, kao i da vodite računa o bebama koje su se tek izlegle. Zatim, možete učestvovati u pravljenju animiranih crtanih filmova u Nemačkoj, brizi o siročićima u Rumuniji, organizovanju proslave Budinog rođendana u Seulu, rasterivanju majmuna sa pirinčanih polja u Japanu, organizovanju festivala i sportskih događaja širom planete.

Mogućnosti su gotovo neograničene i često nam se učini kao da nude ostvarenje nekih od snova iz detinjstva. Jedino što je potrebno da uradite jeste da platite svoju kartu do destinacije na kojoj želite da radite, što, ukoliko je u pitanju Evropa, ispadne više nego pristupačno. Na samom kampu vas očekuju organizovani smeštaj i hrana, dok se za posao za koji ste se opredelili uglavnom zahteva oko 5 sati rada dnevno. Radno vreme je kratko jer ideja ovih projekata nije samo da se pomogne pri određenom poslu, već takođe i da se upozna kultura, običaji i predeli mesta na kom boravite. Svaki od poslova će vam, bez sumnje, doneti mnogo satisfakcije, a bićete u prilici i da steknete neka nova saznanja i, što je možda najvažnije, nove prijatelje. Ono što je jako bitno, programi često nisu diskriminativni kada su u pitanju godine. Dosta kampova je otvoreno za sve zainteresovane starije od 18 godina, dok se broj kampova za tinejdžere, pre svega u Evropi, vremenom uvećava.

13 copy picnik Godina volontera

2011. – godina volontera.

Kao i neke druge grupe i organizacije, volonteri takođe imaju svoj kalendar. Svakako najznačajniji dan za volonterske organizacije je poslednjih 25 godina je 5. decembar koji se obeležava kao Međunarodni dan volontera. Ujedinjene nacije su istakle ovaj dan kako bi se zahvalile naporima volontera i njihovom radu koji je u prethodnim decenijama doprineo razvoju društava širom sveta, menjajući usput živote mnogih njihovih pripadnika.

Međutim, 1997. godine, UN je doneo odluku da 2001. godinu proglasi Međunarodnom godinom volontera, sa 5 osnovnih ciljeva: prepoznavanje značaja volonterskog rada, olakšavanje napora volontera, umrežavanje volonterskih organizacija, promocija volontiranja i povećanje broja volontera. 2011. je godina kada se slavi desetogodišnjica od pokretanja ove inicijative i usled toga, organizacije širom planete nastoje da ove ciljeve još jednom dovedu u pažnju celog sveta, sinhronizovanim akcijama koje će se održavati tokom cele godine. Niz konferencija, predavanja, okruglih stolova, ali i još veći broj kampova i akcija biće organizovani radi promovisanja solidarnosti i tolerancije, civilne službe umesto služenja vojnog roka, slobode kretanja i putovanja, jednakih mogućnosti i pravde za sve ljude, brige o prirodi i staranja o kulturnom nasleđu.

15 copy Godina volontera

Bez sumnje, na ulicama Beograda će biti organzovan niz promocija volonerskih programa, u čemu Mladi istraživači svakako imaju najznačajniju ulogu. Ono što je sigurno jeste da im možete lako pristupiti, naučiti više o njihovom radu i volontiranju uopšte. I bilo da se odlučite da pokušate sa volontiranjem kod nas ili negde u inostranstvu, bez sumnje ćete učiniti pravu stvar i time učiniti nekoga srećnim. Sa druge strane, volontiranje će zasigurno ostaviti trag i na vaš život  – a da li će doći do nezaboravnog letnjeg iskustva ili domino efekta koji će uticati na lični sistem vrednosti i zadržati vas u svetu volontera više godina ili ceo život – morate sami da otkrijete!


Dušan Milojević nekada talentovani student sociologije, zahvaljujući svojoj neodgovornosti i povodljivom duhu nikada nije završio studije već je počeo da luta po svetu kroz različite profesije i veze, završivši kao bebisiterka u Tribeci. U pauzama između čuvanja deteta po parkovima na Menhetnu i fotografisanja u backstage-u na njujorškom fashion week-u ponekad nešto i napiše. Obožava shopping samo kada ima dovoljno keša, a glavna dilema poslednjih meseci mu je šta bi mu Frank Sinatra rekao u slučaju “If I can NOT make it there”.

Editors choice