Gde se jedu crni rezanci i kada? Ko je istrajniji u trčanju, konji ili ljudi? Saznajte odgovore na ova pitanja i još mnogo toga što niste znali.

– Ako govorimo o maratonima, ljudska bića mogu da trče brže i od konja, kada se radi o trčanju na duge staze.

Šon Koneri (Sean Connery) je kao mladić dobio ponudu da igra za Mančester Junajted (Manchester United), ali je on odbio, jer je želeo profesionalno da se bavi glumom.

– U Južnoj Koreji 14. aprila je takozvani Crni dan. Tada se okupljaju svi oni koji nisu dobili nikakav poklon za Dan zaljubljenih, kako bi zajedno jeli crne rezance i žalili što su bez partnera.

– Kućna mačka provede oko 70 odsto svog vremena spavajući.

– Pluća čoveka sadrže preko 300 miliona kapilara. Kada bi mogla da se razvuku po svojoj širini, zauzela bi oko 2,400 kilometara.

Kupovina cipela se ne preporučuje u jutarnjim i prepodnevnim satima. Nauka je dokazala da stopala lagano počinju da otiču tokom poslednjih sati u toku sna, tako da je kupovinu cipela najbolje obaviti popodne.

Slika17 Google Facts: Crni rezanci i cipelice

Oko 90 odsto žena kupuje cipele za broj manje

– Muškarcima kosa raste brže nego ženama.

– Tek početkom 20. veka većina žena je počela kontinuirano da uklanja dlake ispod pazuha.

Japanci, u proseku, žive veoma dugo i to se delimično pripisuje ispijanju zelenog čaja. Ovaj čaj sadrži određena svojstva protiv starenja, te se u mnogim kozmetičkim proizvodima za zrelu kožu nalaze njegovi ekstrakti.

– Jedan od svakih 12 ljudi na zemlji ima Facebook profil.

Zmije ne žvaću svoju hranu i imaju veoma fleksibilnu donju vilicu. One su u stanju da progutaju svoj plen u celini, čak i ukoliko je dva puta u prečniku veći od same zmije.

– Budući roditelji često imaju snove o pobačaju, ali takvi snovi su uglavnom posledica njihove anksioznosti.

– Svaka plastična operacija je potencijalno fatalna.

– Žene su veći pesimisti od muškaraca kada predviđaju svoje radne rezultate.

Izvori fotografija: theshoesavenue.com, thevine.com.au

Prethodne tekstove iz serijala “Google Facts” možete pročitati ovde.


Sonja Josipović je psiholog koji je zalutao među pisce, ili pisac koji je zalutao među psihologe. Autorka je romana “Priče slomljenog ogledala”, kao i bloga “Svet obojen rečima”.

Comments