Dok se pripremamo i iščekujemo dodelu Grammy nagrada, važno je naglasiti da nas očekuje mnogo više od muzičkog događaja. Grammy nominacije 2024. će doneti istorijske uspehe, oborene rekorde, nove kategorije i, pre svega, apsolutnu žensku dominaciju.

Grammy nominacije 2024: Evo šta znamo

Dominacija žena u glavnim kategorijama

The Recording Academy objavila je listu nominovanih, a žene zauzimaju najveći broj nominacija u glavnim kategorijama, odnosno, čine 6 od 8 nominacija u obe najprestižnije kategorije: Record of the year, kao i Album of the year.

Datum i mesto održavanja

Ceremonija dodele Grammy nagrada biće održana 4. februara 2024. godine u Crypto.com areni u Los Anđelesu, gde se očekuje spektakl u trajanju od 3 do 5 sati. Pre glavnog događaja, Grammy Awards Premiere Ceremony biće održana u Peacock teatru i emitovaće se uživo na sajtu live.Grammy.com, kao i na YouTube kanalu Recording Academy.

Ko drži ovogodišnji rekord po broju nominacija?

SZA se ističe na čelu sa ukupno 9 nominacija za Grammy, a u trci za najviše nominacija pridružuju joj se pevačica i kantautorka Phoebe Bridgers, audio-inženjer Serban Ghenea i R&B zvezda Victoria Monét – sa po 7 nominacija i prate ih Miley Cyrus, Billie Eilish, Olivia Rodrigo, Jack Antonoff, Jon Batiste, Boygenius, Brandy Clark i, naravno, Taylor Swift – svako sa po 6 nominacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SZA (@sza)

Taylor Swift, Jon Batiste, Miley Cyrus, SZA i Olivia Rodrigo dele čast da budu nominovani u big three kategorijama – za album, pesmu i rekord godine. Ipak, niko nije nominovan u sve 4 glavne kategorije, koje uključuju i nagradu za Best new artist (nagrada za koju su, kao nove umetnice, Eilish i Rodrigo bile nominovane prethodnih godina).

Ko je ušao u istoriju Grammy manifestacije?

Nekoliko izvođača ušlo je u Grammy istoriju ove godine. Taylor Swift postala je prvi tekstopisac sa 7 nominacija za pesmu godine, nadmašujući Paula McCartneya i Lionela Richieja. Swift takođe deli rekord sa Barbrom Streisand po broju nominacija u kategoriji za album godine (6), kada su u pitanju ženski izvođači.

Numerom Flowers, Miley Cyrus je nominovana za rekord godine, a time su pevačica i njen otac Billy Ray Cyrus, postali treći primer deteta i roditelja u muzičkoj industriji, gde su oboje bili nominovani za rekord godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miley Cyrus (@mileycyrus)

Billie Eilish je oborila rekord postavši prva umetnica sa 4 nominacije za pesmu godine pre nego što je napunila 22 godine, a Olivia Rodrigo je postala prva pevačica, posle Billie Eilish, koja je osvojila nominacije u sve 3 velike kategorije sa prva dva studijska albuma.

Nove kategorije

The Recording Academy dodala je 3 nove kategorije: najbolji alternativni džez album, najbolje izvođenje afričke muzike i najbolji pop dance recording.

David Guetta dominira sa 2 od 5 nominacija za najbolji pop dance recording, a francuska DJ zvezda je uspeh zaslužila pesmama Baby Don’t Hurt Me (u saradnji sa Anne-Marie & Coi Leray) i One in a Million (u saradnji sa Bebe Rexha).

Dominacija Barbie filma

Dance the Night, soundtrack numera Due Lipe iz filma Barbie, nominovana je za pesmu godine, ali ne i rekord godine – iako bi većina verovatno očekivala obrnuto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Barbie (@nickiminaj)

Još jedna pesma iz filma o poznatoj lutki je zaslužila nominacije u glavnoj kategoriji, i to soundtrack balada Billie Eilish pod nazivom What Was I Made For?, postavši treći film u istoriji koji je postigao 2 nominacije za pesmu godine, nakon Disney ostvarenja The Lion King i nešto skorijeg blokbastera A Star Is Born.

Reperke Nicki Minaj i Ice Spice su takođe zaslužile nominacije, i to u 2 kategorije, zajedničkom hit pesmom Barbie World, koja predstavlja sample Aquine originalne numere Barbie Girl. Nominovana je za najbolju rep pesmu, kao i za najbolju pesmu napisanu za vizuelne medije.

Važno je napomenuti da je film Barbie osvojio čak 4 od 5 nominacija za najbolju pesmu napisanu za vizuelne medije, a jedina nominacija koja nije iz filma je Lift Me Up (u izvođenju Rihanne) iz ostvarenja Black Panther: Wakanda Forever.

Pročitajte i ovo: Megan Thee Stallion je objavila svoj prvi nezavisni singl, kojim najavljuje veliki muzički povratak

Naslovna fotografija: instagram.com/mileycyrus

Milica Nešić

Comments