Za afirmaciju grandža početkom devedesetih i njegovo prerastanje iz muzičkog pravca u dominantnu subkulturu jedne izgubljene generacije, najveće zasluge pripadaju muzičkoj sceni Sijetla i sada već kultnom Kurtu Kobejnu (Kurt Cobain). “Grundge smells like Kurt Cobain spirit“.

Biti grandžer nije samo “navući” raspad starke, pocepane farke, kariranu košulju i kožnu jaknu, jer je to “cool”, etiketa tenutka ili trenda koji je, kao i svaki, instant trajanja. To je samo vizuelno, kroz formu, naslućivanje identiteta jednog grandžera. Da bi se on i sadržinski definisao, pored vizuelnog momenta, neophodno je identifikovati se kroz takav način života; od načina razmišljanja – buntovnički se odnositi prema svemu što je mainstream, živeti život na jedinstven način, kroz sopstvene sisteme vrednosti, stavove  i norme, ne truditi se da zadivite – do naravno najosnovnijeg, “kleti” se u grandž muziku – Sijetl muzičku scenu i bendove, kao sto su Mudhoney, Tad, Hole, Soundga- rden, Love Battery, Pearl Jam, neizostavnu Nirvanu i drugi. Grandž  je etiketa lifestyle-a sa “I don’t give a fuck” pričom, odnosno verbalnim i neverbalnim komuniciranjem bez pardona i cenzure.

Svaka grandž priča počinje i završava se “mestom zločina” – Sijetlom i “glavnim okrivljenim” – Kurtom Kobejnom. Citatom “Don’t be grundge, just because you want to look cool. I’ d rather be dead and cool”. podsećamo na dokumentarac “Hype” iz 1996. godine, u režiji Dag Preja (Doug Pray), koji govori o muzičkoj sceni Sijetla i grandžu početkom devedesetih.

Nije na odmet pomenuti uticaj grandža izražen kroz vizuelni stil izvođača drugih muzičkih pravaca, kao što je, možda najupečatljivija pop pevačica Martika. Razlog je njena pojava na muzičkoj sceni paralelno sa nastankom grandža, pesmom “Toy Soldiers”, čiji video govori više od reči.

grunge 6 Grandž miriše na Kurt Kobejnov duh

Grandž kroz objektiv poznatog Njujorškog fotografa, Michaela Lavina, ličnog prijatelja Kurta Cobaina i članova benda Nirvana

NIRVANA 3 Grandž miriše na Kurt Kobejnov duh

"Here we are, now entertain us" - grandž ikone jedne izgubljene generacije - Nirvana

KURT 1 Grandž miriše na Kurt Kobejnov duh

"It's better to be hated for what you are, than to be loved for what you 're not" Kurt Cobain

Seattle grunge scene Grandž miriše na Kurt Kobejnov duh

"Seattle grunge scene"

GRUNGE 4 Grandž miriše na Kurt Kobejnov duh

Rane devedesete, grandž era Sijetla kao pozadina filma "Singles" iz 1992.

grunge Grandž miriše na Kurt Kobejnov duh

Grunge as a street story


Slađana Bugarinović – balansira između buntovnika i deteta koje čuči u njoj i ne želi da odraste. Sociolog koji živi kroz muziku i vintage modu – stil i po njoj se prepoznaje. Ne sluša muziku, ne čita knjige, ne gleda filmove koji su popularni, već one koji nju lično interesuju i mogu nečemu da joj posluže. Ne bavi se drugim ljudima, bavi se isključivo idejama i njihovim sprovođenjem u delo – idealista… You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one.

Comments