Tuširanje je deo svačijeg života i osnova higijene, ali važno je kako mu pristupate. Koža je “osetljiv teren”, a mnogi od nas je neguju na neke jednostavne načine koje nikada nismo ni preispitali, a trebalo je. Zato, ako vam je koža trenutno iziritirana, ako je previše suva ili previše masna, ako bilo šta sa njom nije baš kako treba – preispitajte svoju rutinu tuširanja pre svega. U nastavku teksta razbijamo neke poznate mitove o tome kako treba kožu negovati pre i posle tuširanja, kao i koliko bi često trebalo da se tuširate i na koji način. Verujte nam, u pitanju su sasvim male promene, a koje će možda imati velike rezultate.

Svakodnevno tuširanje ili tuširanje više puta dnevno

Verovali ili ne, tuširanje svakog dana nije preporučljivo za svakoga. Ukoliko imate suvu kožu koja je sklona problemima i koja svoja prirodna ulja ne luči dovoljno često, važno je da joj svakodnevnim tuširanjem ne oduzmete dodatno priliku da to učini. Često tuširanje intenzivnim proizvodima sprečava prirodno mašćenje kože, koje joj je potrebno kako bi zdravo i normalno funkcionisala, i zato preuredite svoje rutine tuširanja. U tom slučaju, tuširanje više puta dnevno naročito nije za vas. Naravno, učestalost tuširanja zavisi i od vremenskih uslova, koji utiču na našu kožu i znoj, pa je leti preporučljivije tuširati se svakodnevno, dok zimi, kada vam je koža već suva, poneki dan možete i da preskočite, ili priredite sebi samo kratak tuš vodom.

Predugo ostajanje pod tušem

Znamo, ovo je teško za sve nas koji uživamo u svojim rutinama tuširanja, ali istina je da predugo ostajanje pod tušem nije dobro po vašu kožu. Naročito, ako se tuširate svakodnevno, vaše vreme pod tušem bi trebalo da bude kratko, čak ne duže od pet minuta. Pet minuta je sasvim dovoljno da očistite svoju kožu, a da joj ne poremetite prirodni balans.

Prvo operite kosu pa zatim telo

Mnogi šamponi, regeneratori i proizvodi za kosu nisu toliko blagi prema vašem telu, pa je bolje prvo oprati kosu, a zatim pri pranju tela dodatno isprati ono što je od njih ostalo. Takođe, na ovaj način štedite vreme koje provodite pod tušem, jer se možete tuširati dok vam maska ili regenerator već stoje na kosi, a već smo naveli da su kraća tuširanja zdravija za kožu od dugih.

Comments