Potrebno je mnogo truda da biste pokrenuli sezonu znojenja, pa zato nemojte da usporite proces tako što ćete napraviti neke od najosnovnijih grešaka. Saznajte koje su to stvari zbog kojih će vam se vežbanje usporiti i zbog čega možete čak zapatiti i povredu, što će vas potpuno udaljiti od odlaska u teretanu!

Vežbanje na gladan stomak

Ako vežbate ujutru, onda je veoma važno da pojedete makar nešto pre nego što se bacite na vežbanje ili ćete sagoreti mišićnu masu umesto sala.

Pre Workout Mistakes1 Greške koje se često prave pre odlaska na vežbanje

Ne preskačite doručak

Potkrepljivanje vlaknima

Jabuke i puter od kikirikija mogu da budu zdrava grickalica, ali vlaknasti sadržaj može da izazove digestivne probleme, kao što su gasovi ili potreba da otrčite u WC usred vežbanja. Birajte grickalice koje se temelje na proteinima i ugljenim hidratima, umesto što ćete se odlulučiti za nešto što će vam izazvati stomačne probleme.

Ispijanje energetskih pića

Kofein može da vam pospeši vežbanje, u smislu da vam da dodatne energije, ali energetska pića su puna prerađenih šećera. Podići će vam nivo šećera u krvi koji će se potom veoma spustiti tokom vežbanja – zbog čega ćete izgubiti početnu energiju. Srknite malo kafe ili zelenog čaja umesto ovoga.

slika36 Greške koje se često prave pre odlaska na vežbanje

Umesto energetskog pića, uzmite zeleni čaj

Preveliki unos hrane

Vežbanje u terminu ručka odlična je pauza u toku prezauzetog dana. Ali ako pojedete ručak i onda odete u teretanu, ne samo da ćete imati problema sa stomakom tokom vežbanja, nego će vam telo pojačati utrošak energije vareći hranu, zbog čega ćete se osećati lenjo, te ni znojenje neće biti pojačano. Bolje nešto gricnite tridesetak minuta pre nego što krenete u teretanu, a onda uživajte u ručku kad se vratite.

Pamuk

Iako potpuno prirodan, mekan i pravljen tako da daje vašoj koži da diše, pamuk, tj. veš od pamuka nije najbolji odabir tokom vežbanja. Kada se znojite, tkanina upija znoj, te ostaje mokra, što dovodi do žuljeva na nogama, infekcija u/na polnim organima i svraba u drugim delovima. Obucite nešto od materijala koji će odbijati znoj od vaše kože i dati joj mogućnost da se osuši. Ako vam je važno da budete u prirodnim materijalima, onda se odlučite za merino vunu.

Istezanje pre

Istezanje hladnih mišića je sjajan način da istegnete mišić. A to ne želite, zar ne? Ostavite istezanje za posle vežbanja.

slika62 Greške koje se često prave pre odlaska na vežbanje

Istegnite se posle vežbanja

Bacanje na vežbanje odmah

Teško je naći vremena da ubacite vežbanje u svoj dan, pa kada konačno stignete u teretanu želite da iskoristite što je više vremena moguće. Međutim, gledajte da ne preskočite zagrevanje samo zato što nemate mnogo vremena. Provedite makar pet minuta zagrevajući se uz neku laganu vežbicu (na primer, šetanje) ili se posavetujte sa trenerom šta je najefikasnije, a štedi najviše vremena.

slika73 Greške koje se često prave pre odlaska na vežbanje

Ne preskačite lagano zagrevanje

Sada kada sve ovo znate, spremni ste za svoju dnevnu dozu energije! Patike na noge i idemo!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments