Postoji toliko tipova grudi: velike, male, oble, razdvojene, sa većim ili manjim bradavicama. Jeste da postoje ideali kakve grudi su najlepše – čvrste, podignute i oble, ali – kao i uvek – taj ideal nije realan. Pre svega zato što su grudi uglavnom određene genetikom i ne možete da uradite mnogo toga da ih promenite. Naravno, redovan trening pomaže, ali i to ima svoje granice.

Pojedine žene se odlučuju i na ugradnju silikona  – svako može da radi sa svojim telom šta hoće. Ali, ono na šta hoćemo da skrenemo pažnju jeste da su svačije grudi lepe, kakvog god da su izgleda i oblika. I želimo da nagalasimo važnu stvar: nijedne grudi ne ostaju iste u toku celog života. One se menjaju u zavisnosti od životnih prilika i predivne su u kojoj god da su fazi.

PMS grudi

Mnoge žene koje prolaze kroz PMS tačno znaju o čemu govorimo. Grudi u PMS-u postaju otečene i osetljivije, čak i bolne. To sve nastaje usled rada hormona i sasvim je normalna i uobičajena pojava. PMS dokazuje da se grudi žene menjaju svakog meseca, kako žena prolazi kroz ciklus.

Pročitajte i ovo: Beauty ritual: Kako da dovedeš izgled svog dekoltea do savršenstva

Trudničke grudi

Jedan od prvih simpoma trudnoće su upravo otečene grudi. Kako trudnoća prolazi tako grudi rastu i poprimaju razmere za koje nikad niste znali da mogu da dostignu. Mnoge žene prvi put u životu tad mogu da se pohvale sa bujnim poprsjem, sve dok ih niko ne dodiruje.

Grudi u toku dojenja

Ako ste mislili da se grudi ponašaju čudno u trudnoći, onda ćete definitivno biti zapanjeni njihovim ponašanjem u toku dojenja. Iz njih tada izlazi mleko u najneprijatnijim mogućim situacijama. Biće vam neverovatno kako su vaše grudi u stanju da prehrane jedno ljudsko biće i da mu daju dovoljno nutrijenata.

Grudi se menjaju nakon dojenja

Kada period dojenja prođe i grudi više nisu pune mleka, vaš subjektivni osećaj će biti da izgledaju kao “izduvani baloni”. Više neće biti tako bujne. Ali, morate znati da su i onda prelepe. One su vaše, volite svoje telo u svim izdanjima. Vaše telo je u stanju da stvori nov život i pruži hranu bebi i to je izvanredno!

Bodybuilding grudi

Grudi neće porasti redovnim bodybuilding treninzima. Trening će oblikovati vaše mišiće što će učiniti da se grudi podignu i imaju pravilniji oblik. No, kada trenirate, pazite da ne izgubite previše masti, jer su grudi sačinjene od masnog tkiva. A čim ima manje masnog tkiva u telu, onda su i grudi manje.

Grudi se menjaju nakon gubitka kilograma

Ako ste izgubili mnogo kilograma za relativno kratko vreme, koža neće stići da se zategne. Zato možete imati višak kože, koji je redovna pojava i nakon dojenja. Pre nego što padnete u očaj, setite se da je višak kože dokaz vaše borbe i vašeg truda da živite zdravije.

Pročitajte i ovo: Stereotipi o velikim grudima

Grudi koje stare

Kada pričamo o starenju, uglavnom pričamo o borama i kako se starenje vidi na licu. No, kada starimo, stari celo teloi to se vidi i na grudima. Grudi više nisu tako zategnute kao što su bile u mladosti. Nemojte biti tužni zbog toga, normalno je da starimo i privilegija je zaći u godine i imati toliko životnog iskustva.

Mastektomija

Naravno, ne prolazi svaka žena kroz proces odstranjivanja dojke, kao ni što se svaka žena ne odlučuje na to da ima decu, niti ima fluktuacije u težini koje se odražavaju na njene grudi.  Ali, to jeste nešto o čemu treba da pričamo. Mastektomija se neretko radi kada žena ima rak dojke, ali ne odstranjuju se dojke svakoj ženi sa kancerom, niti svaka žena koja je uradila mastektomiju ima kancer.

Mnoge žene imaju strah da će biti manje ženstvene bez grudi. Pojedine svoje ožiljke prekriju tetovažom, dok druge ugrade silikone. Ne postoji pravi odgovor šta treba da uradite sa vašim grudima, najvažnije je da volite sebe u svakom izdanju, jer ste prelepi takvi kakvi ste.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments