Sve modne i moderne oči sveta su skoro bile uprte u Pariz, tačnije na Haute Couture Fashion Week. Dior nakon Džona Galijana (John Galliano). Čuveni francuski brend, oličenje pariskog šika, elegancije i ekstravagancije, stvaralac visoke mode, modna kuća sa tradicijom, simbol prestiža, vladalac crvenih tepiha i cena koje mi, obični smrtnici, možemo samo da sanjamo. Da, to je bio Dior. A onda je u februaru kreativni direktor, ili jednostavnije rečeno glavni dizajner, napravio skandal pored koga ekscesi Polanskog i Bila Klintona sa Monikom Levinski deluju, blago rečeno, smešno. Galijano je dobio otkaz puta 2 (iz Diora i iz kuće sa svojim imenom), trenutno je na suđenju zbog antisemitističkih izjava. Šta će biti sa njim, nagađa se, ali kako stvari stoje, u stilu Kejt Mos (Kate Moss), reinkarniraće se, nadajmo se bolji i pametniji, jer se uveliko šuška da će početi da sarađuje sa Topshop-om, londonskim gigantom kad je u pitanju high street odeća. Ali više o posrnulom Galijanu drugom prilikom, vraćamo se na Dior HC.

Dior 00010big Haute Couture = Holy Crap?

Christian Dior, prva modna kuća visoke mode, 4. jula predstavila je kolekciju koja posle 15 godina nije bila dizajnirana od strane Džona Galijana. Umesto njega, Bil Gajten (Bill Gaytten) i Suzana Venegas (Susanna Venegas), koji su šefovi dizajnerskog tima, pokušali su da zavladaju pistom u muzeju Rodin, u Parizu.

”Navikli smo da budemo eklektični”, izjavio je Gajten nakon revije, objašnjavajući da se Dior bez Galliana vraća na posao kao i obično. Odluka Dior-a da se drži modnog kalendara i pokaže kolekciju visoke mode, dizajniranu od manje poznate ”ruke” je veoma intrigantna i rizična. Komadi u kolekciji kretali su se od jakih boja do veoma sjajnih, a sve ostalo bilo je zasnovano na ružama, koje se mogu naći u prethodnim kolekcijama. Dalja inspiracija dolazi iz moderne arhitekture i dizajna Frenka Gerija (Frank Gehry) i Žan Mišel Frenka (Jean-Michel Frank). Sve je predstavljeno kao tanka elegancija, tako da parče iz zadnje haljine izgleda kao elegantna silueta balansirana na visokim štiklama. Zvuči i više nego dobro, ali ideja je jedno, a realizacija sasvim drugo. Trendovi su ispraćeni: animal print, boje i geometrijski oblici, mada trend je jedno, a visoka moda je nekada bila umetnost. Ili je i to samo laž?

Dior 00030big Haute Couture = Holy Crap? Dior 00050big Haute Couture = Holy Crap?

Nijedna revija u proteklih desetak godina nije izazvala ovoliko medijske pažnje, niti ovoliko negativnih kritika. Suknje neodoljivo podsećaju na one iz kolekcije brenda Prada, neki od modela liče na šećerleme sa vašara, a pokušaj dramatične šminke i frizura, koji su zaštitni znaci Dior HC revija je ostao samo to: pokušaj.

Do sada je kuća Dior imala 4 dizajnera i svaki od njih je kreirao visoko mesto za sebe u modnoj istoriji. Istovremeno dok Dior kuća doživljava neverovatan umetnički krah, grupacija LVMH koja drži ovaj brend (kao i većinu drugih) i radi sa novcem, odlučno odbija da prizna da je Galijano bio potpuno savršen spoj sa Diorom. Naprotiv, oni izjavljuju da Galijano nikada više neće raditi za LVMH. Ono što ostaje su velika pitanja. Da li će nakon ovog kraha i gospodin Bil Gejten da se okrene alkoholu i narkoticima, kako se oseća gospodin Galijano, s obzirom da je Gejten bio njegov učenik od 1999. godine u Dioru i šta će biti na sledećoj nedelji mode…

Dior 00060big Haute Couture = Holy Crap?

Kažu da slika govori mnogo više od reči. Zato su pred vama fotografije ove kolekcije, koja je već ušla u modne anale. Možda ne iz pravih razloga, ali važno je da se priča. Jer ipak je to sve biznis. Jedan komentar sa uticajnog modnog foruma nas je naterao na smeh, a odnosi se na poluprazno mesto glavnog dizajnera Dior-a: “Lindsay Lohan is available”. Gospoda iz Dior-a imaju jedan od najtežih zadataka u modnoj istoriji: Vratiti Dior na vrh.

Dior 00070big Haute Couture = Holy Crap? Dior 00080big Haute Couture = Holy Crap? Dior 00100big Haute Couture = Holy Crap? Dior 00110big Haute Couture = Holy Crap? Dior 00270big Haute Couture = Holy Crap? 0 galliano2 Haute Couture = Holy Crap? 0 galliano4 Haute Couture = Holy Crap? 0 galliano7 Haute Couture = Holy Crap? 0 galliano81 Haute Couture = Holy Crap? Dior 00420big Haute Couture = Holy Crap?

Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Đina Lukić je učenica srednje turističke škole koja modu shvata previše ozbiljno i na nju gleda kao na način života. Obožava šoping i izlaske, a čovek koji je inspiriše je Karl Lagerfeld. Fashion fades, style is eternal.


Comments