U svojoj praksi se konstantno susrećem sa ljudima koji imaju problem da, pre svega, pokrenu sebe, a kada se to i desi opet nastaje problem kako da održe motivaciju za kontinuiranim vežbanjem. Tako se često nalazim u situaciji da utičem tj. stimulišem ljude da istraju u svojoj nameri. U takvim situacijama uloga trenera može biti presudna. Jako je bitno pružiti pravu informaciju, tj.pronaći “žicu” sa vežbačem kako bi i dalje ostao na pravom putu. Kod nekih ljudi je dovoljno samo malo više posvetiti pažnju ili mošda ubaciti neki koristan savet koji se odnosi na samo izvođenje vežbi ili kombinaciju treninga, dok je kod drugih potrebno više od toga. Ovi redovi su upravo namenjeni toj drugoj grupi ljudi.

fitness outside 08 300x199 Health & fitness coaching   part II Pođimo od toga da je svaki početak težak. Koliko god ova rečenica zvučala kao stara otrcana fraza, praksa je nažalost pokazala da je i tačna. Razmislite samo koliko puta ste od “ponedeljka” planirali da krenete u obližnju teretanu? Koliko puta ste sebi rekli “još večeras uživam u sladoledu, od sutra sam na dijeti”? Nažalost, trećina onih koji su ovo ikada i rekli još uvek nisu dočekali taj ponedeljak! Dok je druga trećina uradila par treninga ili u najupornijem slučaju čitav mesec. Šta je sa onom poslednjom trećinom? E, to su oni životni borci koji su shvatili moć rekreacije i ona je postala sastavni ili lepše reći neizostavni deo njihovog života.

Sama reč rekreacija u korenu nosi “recreare”- što u bukvalnom prevodu znači ponovno stvaranje, a zapravo se misli na obnavljanje životne energije kroz vežbanje. Otuda i konstantna potreba čoveka da je u pokretu, da pored svojih intelektualnih, stalno razvija i fizičke sposobnosti.

Ajmo sad da napravimo paralelu između dve osobe koje su istog pola, godina, istih fizičkih i zdrastvenih predispozicija, istog ekonomskog statusa. Uzmimo u obzir da prva osoba živi na sledeći način: redovna i pravilna ishrana, kontrolisan nivo stresa, optimalan broj sati sna, redovna ali umerena rekreacija (a verujte mi da nabrojano svako od nas uz samo malo truda dovodi u optimalno stanje). Druga osoba živi na sledeći način: dva, možda tri obroka dnevno i to sa pojacanom večerom; svakodnevno nerviranje, pa čak i oko stvari koje nisu nimalo bitne za život, kasno leganje i rano ustajanje, pri čemu je neki vid rekreacije praktikovan pre godinu dana. Osoba u drugom slučaju sa takvim načinom života definitivno ima veće šanse da oboli i to ne od jedne nego od više bolesti savremenog doba. Mada postoji mala verovatnoća da će obe osobe živeti sličan broj godina, sam kvalitet tih godina neće biti ni približan. Zdravijim načinom života, mi ne kupujemo godine, mi zapravo produžujemo mladost i vitalnost. Suština je da možemo i u poznijim godinama da igramo basket sa klincima, da imamo snage i volje da radimo, stvaramo i da nas to ne umara, da smo i dalje privlacni, lepi i seksualno aktivni. Da ne nabrajam više, samo zamislite sve ono što možete u svojoj tridesetoj, da li biste voleli i u pedesetpetoj?

fitness outside 26 300x199 Health & fitness coaching   part II Za početak je bitno imati cilj- pokrenuti se! Šetnja- šetajte, nema lepšeg osećaja od topline koja cirkuliše telom dok osećamo kako nam se sve plućne alveole pune kiseonikom. Šetanjem na otvorenom, za početak svaki drugi dan u trajanju od 30min i laganim razgibavanjem učinićemo dovoljno da pripremimo telo za predstojeće treninge, a ujedno da se oslobodimo stresa i osvežimo energiju. Svakako je najlepše trenirati na otvorenom u prirodi i ja uvek savetujem svoje vežbače da kombinuju kad god to mogu sa redovnom rekreacijom u zatvorenom prostoru. S obzirom da smo na početku jeseni, mogućnosti za rekreaciju na otvorenom se smanjuju, tako da ćemo sve više vremena provoditi u teretani. Zašto teretana? Ukoliko niste ljubitelj iste ili imate neke predrasude u vezi sa tim tipom vežbanja, razuveriću vas sledećim činjenicama: ukoliko krenete na neki grupni sport, fudbal, košarku i slično, vrlo brzo usled slabe fizičke forme doći će do manjih ili većih povreda tetiva, mišića ili čak kostiju. Ovo se dešava jer mišići nisu spremni za ovakvu vrstu napora. U teretani ćete postepeno jačati tetive i mišiće i poboljšavati kondiciju, a trener će prilagoditi vežbe vašem trenutnom stanju i pojačavati ih postepeno kao bi izvukao što bolje rezultate. Ukoliko ipak više volite da trenirate u grupi, teretana ili klub vam nude i tu opciju, gde možete vežbati počevši od laganijeg načina sa pilatesom, do intezivnijeg načina tj. nekom od vrsta aerobika. Bitno je samo pronaći fitnes centar koji ima kvalitetan kadar, koji je spreman da priča sa vama i deli savete, kao i da ima dobre uslove za rad.

Nadam se da sam ovim tekstom uspeo da nateram sve one koji čekaju taj famozni ponedeljak da naprave prvi korak, koji će ih povesti u sigurno vedriju i zdraviju budućnost.

Do sledeće kolumne “sportski pozdrav”!


Vladimir Nikolić je diplomirani viši trener, dugogodišnji karatista i menadžer fitness centra Active Gym & Fitness.

Comments