Sportski pozdrav za sve čitaoce Wannabe Magazine-a!

Moje ime je Vladimir i putem ove kolumne pružiću vam odgovore na sva pitanja o zdravoj ishrani, pravilnom treningu i fitnesu uopšte.

Svetska zdravstvena organizacija je pre tridesetak godina u svojim istraživanjima došla do saznanja je za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, a pre svega kardiovaskularnog sistema i sistema za kretanje, dnevno potrebno peške preći 10 km. Povucimo paralelu i realno sagledajmo naše okruženje, prijatelje i, naravno, nas same – koliko mi danas ispunjavamo taj optimum?

Kada na nedovoljno kretanje dodamo i neadekvatnu ishranu, pa sve to pomnožimo stresom i nedovoljnim snom – dobijamo bolesti savremenog doba. Hipertenzija, dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost, stanja mrzovolje bez energije i radosti… Sve to nam je svima dobro poznato. Danas gotovo svako pati od bar nekog od navedenih problema, ali malo je onih koji preuzimaju inicijativu da bi ove stvari držali pod kontrolom.

Ova kolumna je upravo namenjena svima koji žele da naprave promenu, ali na pravi način, kao i za sve one koji ne žele da zavise od informacija koje na kašičicu dobijaju od nezainteresovanih trenera po fitness centrima!

fitnes Health & fitness coaching

U narednim tekstovima pisaću pre svega o tome koji su benefiti bavljenjem rekreacijom, kao i tome gde je i na koji način možemo primenjivati. Upoznaćemo se sa pravilnim načinom ishrane, pročešljati tabu teme o suplementaciji i doping sredstvima i, naravno, proći detaljno kroz savete za pravilno izvođenje i kombinovanje vežbi i treninga.

Međutim, pre svega toga, da bi naredne informacije koje budem izlagao imali želju i da primenite, logično je da biste voleli da znate ko ih upućuje i zato ću se kratko osvrnuti na svoju sportsku i profesionalnu karijeru. Od svoje osme godine sam aktivno trenirao karate i kroz višegodišnje bavljenje tom plemenitom veštinom (koju preporučujem svim roditeljima koji ne znaju na koji sport da upute svoje dete), došao sam do vrlo jednostavnog, ali neoborivog zaključka: koliko god da su naši ciljevi daleki i ma koliko oni delovali nedostižno, sigurno će biti realizovani ukoliko ih dovoljno želimo. Sa željom dolazi upornost i disciplina, a onda nam samo treba malo strpljenja i, jedan po jedan, ciljevi se dostižu – bilo da su vezani za profesionalnu ili privatnu sferu života. Vremenom sam sa tatamija prešao u, narodski rečeno, teretanu i deo stečene veštine preneo u svet fitnesa. Moje višegodišnje trenersko iskustvo i rad sa stotinama rekreativaca evoluirali su u realizaciju sopstvenog fitness centra koji u potpunosti prati savremeni koncept rada sa vežbačima (tj. rekreativcima nižeg i višeg stepena). To je znanje koje ću podeliti sa vama u svojim narednim tekstovima.

Do sledećeg puta, sportski pozdrav od vašeg ličnog health & fitness trenera!

Izvor fotografija: unsplash.com


Vladimir Nikolić je diplomirani viši trener, dugogodišnji karatista i menadžer fitness centra Active Gym & Fitness.

Comments