Kada dođe vreme za odmor, opšte pravilo važi da su lako dostupne destinacije, neretko i all-inclusive resorti omiljena mesta. Uzevši u obzir da tokom godine uvek imamo nekih petljancija, žurbi, kašnjenja, i komplikacija, odlazak na putovanje treba da bude ono doba godine kada nam je sve nadohvat ruke a na nama je samo da uživamo. Ipak, ja iskreno, ma koliko umorna bila od posla i svega, nikada nisam spadala u te tipove, i avantura i istraživanje su gotovo uvek na prvom mestu, a kako stoje stvari veliki broj putnika istraživača je na mojoj strani. Prema najnovijim istraživanjima, putnici sve češće žele nešto drugačije, sveže, avanturu i autentičan smeštaj daleko od kuće. To i nije tako neobično, ako uzmemo u obzir da nove mlađe generacije prvenstvno žele iskustvo a ne predvidivost. Istraživanje, a ne idealno namešten krevet sa peškirom u obliku delfina i tako redom. Odatle, u poslednje dve godine evidentan je ozbiljan porast u rezervacijama apartmana i hotela koji su “izvan mape” i pružaju jedinstven beg iz grada. Tako se pojavila i još jedna kategorija hotela “hideaway hotels” koji predstavljaju prave skrivene dragulje na svetskim mapama. Od džungle do pustinje u Abu Dabiju, ovo su najaktuelnije skrivene destinacije.

Icehotel, Finska

Ako si u potrazi za jednim od iskustava koje ćeš pamtiti ceo život, onda spavanje u iglou definitivno mora da se nađe na toj listi. Ledeni hotel u Finskoj je upravo to. Temperatura u “sobi” je od -5 do -7 stepeni i prostorija je opremljena vrećama za spavanje koje podnose ekstremne temperature, a iz hotela preporučuju obavezno poneti kapu, tople vunene čarape i generalno topliju odeću. Pored toga što spavaš u ledu, u Finskoj si, 200 km od polarnog kruga, gde takva odeća nikada nije naodmet. Ušuškati se i uživati u bajkovitom iskustvu, koje može da upotpuni i ukoliko imaš sreće i uhvatiš Severnu svetlost.

Gamirasu hotel pećina, Kapadokija, Turska

Gamirasu Hotel, sastoji se zapravo od 35 savršeno restaurisanih i zasebno dizajniranih soba pećina. Neke su u potpunosti pod zemljom, neke imaju osvetljenje, neke su veće, neke manje, ali definitivno nijedna nije ista. Ovaj hotel je tokom vizantijskog perioda bio manastir i nudi neverovatno lepu prirodu, mir i savremeni komfor u jednom, dok mu ova izmeštenost čitavom mestu daje izvesnu spiritualnu notu. Sve zavisi od sobe, ali postoji dobra mogućnost da ćeš živeti ispod zemlje boraveći ovde, tako da spremi se za iskustvo života!

Comments