Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Da li ima nešto lepše od jutra koje počne pijuckanjem Donkafe (Doncafé) i čitanjem našeg Wannabe Magazine-a? Znate, manje-više, kako to mi pišemo ove divne tekstove, e a sada ćete saznati i sve o kafi koju pijete.

Zrno po zrno – kafica! Čini vam se lako, vi je samo kupite onako divno zapakovanu, stavite lonče i pijuckate uz novine, cigaretu, sa drugaricom, mužem… i uživate!

Put kafe od grumena zemlje do naših usta nije jednostavan. Kako su nam divni tehnolozi Donkafea u Šimanovcima objasnile:

Donkafe je jedan od prvih brendova kafe u Srbiji. Preduzeće je nastalo davne 1992. godine kao posao u krugu porodice, a od 2005. postaje vlasništvo kompanije koja je osma na svetu po prometu kafe, kompanije Strauss International.

Postoji više legendi o nastanku ovog napitka, ali najpoznatija priča je o etiopijskom pastiru, čije su koze brstile crvene bobice nekog čudnog žbuna. Kozice su nakon toga bile dosta živahnije. Eto, zato se računa da je poreklom iz Etiopije.

slika 1kkk Hoćemo na kaficu?

Pehari krase mali muzej ove fabrike

Vrste kafa su: arabika koja je veoma kvalitetna, u proizvodnji se koristi preko 75%. Uzgaja se na plantažama Brazila; robusta, uzgajana u Africi i Aziji, lakše se tretira i otpornija je, ukus joj je gorči i ne odgovara našem tržištu, pa se koristi za mešavine.

Obrada ide u tri faze: termičkoj, prženju i hlađenju.
Cvet kafe je, zamislite, bele boje i ima intenzivan miris nalik jasminu.

slika 2kkk Hoćemo na kaficu?

Ovako smo se i mi oprobali u metodi ocenjivanja kafe, cup testing/cupping

Obišli smo muzej fabrike, koji svedoči o bogatoj istoriji pravljenja kafe, a takođe, i o nagradama koje je Donkafe do sada dobio. Tu smo videli i šoljice specijalno napravljene za humanitarne svrhe, koje su unikatne.
U fabrici u Šimanovcima svaki dan se obavlja cup testing/cupping – metoda ocenjivanja kafe. Tog dana u poseti i mi smo imali priliku da se oprobamo u ocenjivanju kafe. U posebnoj prostoriji, nakon što smo prošli bučnu proizvodnju, našli smo se za stolom na kojem su bile razne vrste kafa, i čudne kašike, specijalno namenjene za degustaciju kafe.

Tu smo srkali malo po malo tražeći aromu po svom ukusu. Nakon toga izmerili smo koliko koje kafe želimo i samleli je u posude koje su nam doneli, specijalno obeležene za svakog posetioca. Na mojoj posudi pisalo je Wannabe Magazine! Samlevenu kafu pustili smo da malo diše i da se ohladi, a nakon toga spakovali.

slika 3kkk Hoćemo na kaficu?

Svako, po svom ukusu, napravio je kafu i spakovao u svoju posudicu

Na kraju posete probali smo i specijalne koktele sa kafom. Višnja, karamela, čokolada, badem, samo neki su od sastojaka koje nam je nasmejana barmenka, ekspert u spravljanju kafe, dodavala u koktele. Nismo odbili nijedan. Bili su više nego slasni, prijatni i primamljivi.

slika 4kfkf Hoćemo na kaficu?

Divna barmenka uslišila sve naše maštarije i pogodila prave ukuse

Fabrika Donkafea u Šimanovcima, osim online gledanja u šolju, svojim vernim konzumatorima organizuje i posete fabrike, tako da ako želiš da saznaš, vidiš i probaš gore napisano, budi slobodan/na i prijavi se! Mi smo se super proveli! Uživajte i vi!

Do sledećeg srka kafice!

Slike preuzete od Ivana Minića.


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Editors choice