Pasivna agresija je obrazac ponašanja, koji se aktivira kad god se osoba suoči sa situacijom u kojoj se loše oseća, a nije u stanju da njome upravlja, ili da jasno i direktno izrazi svoja osećanja i svoje zahteve. Pasivno agresivne osobe nastoje da izazovu krivicu kod drugih, da manipulišu, ali isto tako, njihova pasivna agresija je samosabotirajuća i samodestruktivna. Kada je u pitanju obrazac, onda osoba uvek reaguje na pasivno agresivan način, ali u suštini, svako ima iskustva sa pasivnom agresijom i svako je sklon da u nekim situacijama tako reaguje. Prema astrološkim tumačenjima, ovi horoskopski znaci najčešće pribegavaju pasivnoj agresiji. 

Rak 

Rakovi ne žele da prave dramu, ali oni intenzivno osećaju bes i frustraciju i kada su povređeni i ljuti, prosto se kidaju između potrebe da izraze svoja osećanja i želje da ne naprave scenu. Zato će uglavnom cinično komentarisati, ili ogorčeno uzdisati (naročito u komunikaciji sa partnerom), dok svojim ponašanjem najzad ne navedu drugu osobu da počne da postavlja pitanja i da istražuje šta nije u redu. 

Vaga 

Vage su poznate po izbegavanju sukoba i diplomatskom ponašanju, ali njihova želja da svima bude udobno ume da ide toliko daleko, da sebe preterano žrtvuju i da stalno osećaju kako to niko ne ceni i ne uzvrača. Vage su sklone da učine sve za ljude do kojih im je stalo, ali očekuju zahvalnost i očekuju da mogu da se oslone na njih na isti način i kada im ne bude uzvraćeno, osećaju se iznevereno. Tada postaju pasivno agresivne i sklone da „bodu“ svojim komentarima, ili da se “zalede” i ućute, dok se druga osoba ne izvini, ili dok same ne prevaziđu osećanje povređenosti. 

Comments