Namirnice koje unosimo u organizam tokom dana, u velikoj meri utiču na nivo naše energije, koncentraciju, kao i na lakoću sa kojom obavljamo naše obaveze. Pošto živimo u vremenu kada je obaveza sve više, a energije i koncentracije sve manje, otkrićemo vam koje to namirnice u sebi kriju depoe sastojaka potrebnih za naše efikasno funkcionisanje.

Borovnice

Rezultati brojnih studija saglasni su u jednom: ovo ukusno voće veliki je čovekov prijatelj, kada je reč o obavljanju aktivnosti koje zahtevaju usredsređenost i koncentraciju. Ovo čarobno voće povećava protok krvi i kiseonika do mozga, dok antioksidanti potpomažu odstranjivanje potencijalno opasnih slobodnih radikala. Jedite jednu šolju borovnica dnevno, ali bez dodataka kao što je šećer, kojim ćete umanjiti sva korisna svojstva ovog ukusnog voća.

Borovnica Hrana za mentalnu energiju i koncentraciju

Osvežite se borovnicama u ovim vrelim letnjim danima

Crna čokolada

Jedite dve do tri kockice tamne čokolade dnevno i vaš mozak će vam biti zahvalan. Vremenom ćete primetiti kako vaša koncentracija postaje sve bolja i bolja, te kako sa lakoćom obavljate mentalne aktivnosti koje su nekada iz vas isisavale svu energiju.

Tamna c okolada Hrana za mentalnu energiju i koncentraciju

Spremite dve, tri kockice tamne čokolade i bacite se na spremanje ispita

Jaja

Potrebno ih je jesti nekoliko puta nedeljno kako bi se uočio rast u produktivnosti i količini energije. Jaja su prijateljski nastrojena prema našem mozgu, jer su bogata sastojcima koji mu pomažu da šalje poruke iz jedne ćelije u drugu. Nemojte se opterećivati holesterolom, jer su studije pokazale da holesterol u jajima nije štetan za vaše srce.

Jaja Hrana za mentalnu energiju i koncentraciju

Jaja su vaš zaveznik u borbi protiv umora i slabe koncentracije

Masna riba

Konzumiranjem ove namirnice uštedećete dosta vremena, jer ćete uspevati da obavite više poslova za kraće vreme. Tajna je u omega-tri masnim kiselinama, koje se kriju u skuši, lososu, sardini i još nekim vrstama ribe. Ribu je potrebno jesti barem dva puta nedeljno, a nekada se možete poslužiti dodatkom u vidu ribljeg ulja, kako biste primetili značajne rezultate. Čarobne omega-tri masne kiseline povećavaju proizvodnju dopamina i serotonina, koji će vas podsticati na akciju, ali će vam u velikoj meri olakšavati i suočavanje sa stresnim situacijama.

Riba1 Hrana za mentalnu energiju i koncentraciju

Riba i riblje ulje su rezervoari bogati omega-tri masnim kiselinama

Orasi i semenke

Zanemarite kalorije i svakoga dana pojedite šoljicu ovog suvog voća. Uzimajte ih umesto grickalica, i bićete puni energije i spremni za akciju. One potpomažu funkcionisanje mozga, olakšavaju suočavanje sa stresom, dok je indijski orah bogat magnezijumom, mineralom koji može da poveća protok krvi do mozga.

Orasi Hrana za mentalnu energiju i koncentraciju

Grickajte orahe dok gledate film umesto čipsa

Biftek

Nemasni deo bifteka je bogat vitaminima B, koje naš mozak koristi kao gorivo za pravilno funkcionisanje. Biftek možete da jedete onoliko često koliko to želite, barem dva puta nedeljno, ukoliko niste neki ljubitelj mesa.

Biftek Hrana za mentalnu energiju i koncentraciju

Svaka porcija sadrži keratin, koje naše telo koristi kao gorivo

Voda

Voda je najznačajnija za održavanje mozga u ispravnom stanju. Voda je neophodna kako naše telo ne bi dehidriralo. Većina stručnjaka preporučuje osam čaša vode dnevno, međutim naša potreba za vodom zavisi i od vrste aktivnosti koje obavljamo tokom dana. Julske vrućine sa sobom donose jednu dobru stvar: teraju nas da pijemo mnogo više vode nego što bismo to inače činili.

Voda Hrana za mentalnu energiju i koncentraciju

Voda nam daje energiju i pomaže nam da preguramo ove vrele letnje dane

Izvor fotografija: thejollybutcher.com, ecowomen.ten, topnews.ae


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je bloga Svet obojen rečima.

Comments