Zdrava hrana može biti raznih oblika, ukusa i veličina! Ovo su neke od namirnica koje često konzumirate, a možda niste znali za njihova ljekovita svojstva.

Sirovi med

Sirov med nije prošao proces teške industrijske obrade pa je mnogo zdraviji od onog koji često kupujemo u marketima. Ovaj med je istinski ljekovita hrana koja može ublažiti upale, izliječiti rane i dobar je izvor energije. Sadrži mnogo antioksidanata, vitamina, minerala i elemenata u tragovima i zbog toga se u prošlosti koristio kao lijek. Obični med zamijenite sirovim, a možete ga naći u prodavnicama zdrave hrane ili kod uzgajivača pčela.

Slika 14 Hrana zbog koje će vam telo biti zahvalno

Obični, prerađeni med zamijenite sirovim

Bijeli luk

Pored toga što nas štiti od vampira i nepoželjnih udvarača, bijeli luk je ukusna i veoma zdrava hrana koju morate imati u svojoj kuhinji. Bijeli luk je prirodni antibiotik, otklanja infekcije, smanjuje krvni pritisak. Djelotvoran je i u liječenju kožnih bolesti. Dodajte ga jelima dok kuvate ili u salatu.

Banane

Jeste li znali da konzumiranje banana kada ste pod stresom ili tužni pomaže mozgu u lučenju serotonina, hormona zadovoljstva. Dakle, jedenje banana vas čini srećnijim! Serotonin je važan neurotransmiter koji utiče na raspoloženje, koncentraciju i san. Banane blagotvorno utiču na varenje i mamurluk. Dalje, ukusne su, hranjive i praktična su užina.

Slika 32 Hrana zbog koje će vam telo biti zahvalno

Šejk od banana za srećan početak dana

Brokoli

Brokoli sadrži mnogo vitamina, minerala i vlakana. Ljekari savjetuju da što više konzumirate ovo povrće, jer smanjuje rizik od raka. Mnogi ljudi nažalost ne vole ukus brokolija ali, srećom, može se koristiti i kao začin. Zanimljivo je da je brokoli mnogo zdraviji kuvan nego kada je presan.

Đumbir

Đumbir je odavno poznat po svojim ljekovitim dejstvima. Koristite ga da ublažite mučninu, izliječite prehladu i ojačate imunitet. Napravite čaj od đumbira ili ga koristite kao začin.

Slika 52 Hrana zbog koje će vam telo biti zahvalno

Čaj od đumbira u hladnim danima je dobro oružje protiv prehlade

Jogurt

Mnogi konzumiraju jogurt, jer je dobra niskokalorična užina, ali u njemu se krije još više blagodeti. Jogurt sadrži vitamine, minerale i probiotike (dobre bakterije koje se nalaze u crijevima i koje pomažu imunom i digestivnom sistemu). Takođe, konzumiranjem jogurta možete smanjiti nivo lošeg holesterola.


Kristina Pantelić je studentkinja novinarstva koja vjeruje u moć univerzuma i misli. Uživa u slatkišima, čaju, čitanju blogova i nikako joj ne ide pisanje o sebi u trećem licu.

Comments