Zdrava i neodoljiva kosa je san svake žene. Poznato je da postoji veza između pravilne ishrane i zdrave kose. Dobro izbalansirana ishrana daje kosi elastičnost i poboljšava njen kvalitet. Povodom toga izdvojili smo neke od najkorisnih namirnica koje se moraju naći na vašem jelovniku.

Banane

Banane sadrže biotin, koji je neophodan za rast kose. Ovaj vitamin učestvuje u apsorbovanju hranljivih materija iz hrane koju jedemo. Nedostatak vitamina B6 dovodi do stanjivanja i gubitka kose. Banane su korisne i za nokte, jačaju ih i sprečavaju njihovo pucanje.

Slika 11 Hranom do neodoljive kose

Banane sprečavaju opadanje kose i poboljšavaju njen rast

Tamnozeleno povrće

Tamnozeleno povrće poput brokolija, spanaća i kelja, izvor je vitamina A i C koji su neophodni za proizvodnju sebuma i održavanje vlažnosti vlasi. Ovo ulje je prirodni balzam za kosu i poboljšava njen izgled. Takođe je zelena hrana puna gvožđa i kalcijuma.

Slika 22 Hranom do neodoljive kose

Zeleno povrće obiluje vitaminima za zdravu i lepu kosu

Jaja

Jaja su jedan od najboljih izvora proteina, koji su veoma bitni za izgradnju vlasi. Jaja su takođe rezervoar četiri minerala: cinka, sumpora, selena i gvožđa. Posebno je važno gvožđe jer učestvuje u prenošenju kiseonika do folikula dlake, pa je njegov nedostatak glavni uzrok opadanja kose.

Slika 3 Hranom do neodoljive kose

Jaje je prirodni lek protiv suve i beživotne kose

Orah

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, biotinom i vitaminom E, koji čine vašu kosu zdravijom. Sprečavaju prekomerno opadanje kose, a efikasni su i protiv peruti. Orasi sadrže i bakar, mineral koji održava prirodnu boju kose sjajnom. Orahovo ulje se tradicionalno koristi kod tamnije kose, zbog toga što jača vlas i čini je otpornijom na svakodnevna mehanička oštećenja.

Slika 4 Hranom do neodoljive kose

Konzumiranjam koštunjavih plodova vaša kosa imaće neophodan sjaj

Riba

Masnije vrste ribe, kao što su losos i skuša, rezervoar su omega-3 masnih kiselina koje sprečavaju gubitak kose. Riba je takođe izvor gvožđa i vitamina B12 koji čine kožu i kosu zdravima. Losos je važan za lepu kožu, a podstiče i rast kose. Za one koji nisu ljubitelji lososa, esencijalne masne kiseline možete dobiti i iz drugih riba, kao što su haringa ili pastrmka.

Slika 5 Hranom do neodoljive kose

Losos je bogat vitaminima koji su važni za razvoj tkiva, kose i noktiju

Šargarepa

Šargarepa je poznata po očuvanju vida, ali ona takođe održava koren kose zdravim. Sadrži vitamin A koji stimuliše sintezu prirodnih ulja što kosi daje sjaj i elastičnost. To je još jedan razlog da šargarepa bude neizostavan deo vaše ishrane.

Slika 6 Hranom do neodoljive kose

Šargarepa je izvor vitamina A, koji je od suštinskog značaja za lepu i sjajnu kosu


Maja Cvetković– „Power corrupts. Knowledge is power. Study hard. Be evil.”

Comments