Mnogo puta ste se zapitali kada nekome date novac u humane svrhe da li je taj novac bačen, iskorišćen u loše svrhe, da li je nedavanje novca i neučestvovanje jedini vid zaštite od iskorišćavanja vaše dobrote?

Misija fondacija jeste da doprinesu razvoju ravnopravnijeg, tolerantnijeg i solidarnijeg društva u Srbiji; posvećenost zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju izbeglih i raseljenih lica, kao i unapređenju položaja dece i mladih kroz kreiranje uslova za zdravo odrastanje i razvoj. Kako kažu, fondacije teže da podstaknu solidarnost i duh zajedništva u društvu – kroz razvoj filantropije. Ovo su samo neki od ciljeva koje smo izdvojili, a kojima teže humanitarne akcije. Njihovi ciljevi jesu veoma plemeniti, mora se priznati, i neki od tih ciljeva jesu ostvarivi, ali samo oni kojima se zaista teži. Kada pogledate danas ko se sve naziva humanim – koliko njih zaista odvoji novac u dobrotvorne svrhe i postara se da taj novac ode u prave ruke – pitate se svakoga dana. Ono što jeste pogrešno u svim organizacijama ovakve vrste jeste to što svaka akcija koja se sprovodi treba javno da se isprati, jer u tom slučaju vid manipulacije je smanjen na najniži nivo. Umesto što se prate rijalitiji koji ničemu ne služe, mogli bi da od ovakvih akcija naprave vid rijalitija. Kako se prikuplja novac? Gde se transportuje taj novac, na čiji račun, i naposletku, da li dolazi u prave ruke?

Cime se bave humane institucije Humani dobrotvori ili zlotvori

Čime se bave humane institucije?

Mnogo puta vam se desilo da vas na ulici zaustavljaju u vašem gradu i da vas uz pomoć slikovnica ili nekih drugih poklona ubede da date novac za obolelu decu od neke teške bolesti.

Vi, kao i svaki normalan čovek, daćete novac i verovati da će stići tamo gde treba da stigne. U većini slučajeva novac ne stiže na pravo mesto, tj. onima kojima jeste zaista potreban. Šta uraditi sa takvim zlotvorima i manipulatorima, kojima smo okruženi a osećamo se bespomoćni – da li postoji rešenje? Možda biste mogli da pokušate da se na lokalnom nivou u vašem komšiluku raspitate za lokalne probleme, koji su naizgled nerešivi. Pokušajte da se pozabavite pitanjem stvarnog problema, pronađete vid rešenja koji je moguć i organizujete humanitarnu akciju na svoj način. U prvi mah vam se naš predlog može učiniti kao detinjast ili banalan. Ukoliko malo bolje razmislite, zašto da ne budete vi prvi koji će napraviti prvi korak da se spreči manipulacija i korišćenje tuđe dobrote u pogrešne svrhe.

Kada napravite plan sa par kolega ili prijatelja: kako organizovati tu akciju sa malo novca i iskrenom željom, jer je nekome vaša pomoć zaista potrebna, osećaćete se kao bolji čovek. Sprovedite mali eksperiment – uspeće, a samim tim ćete dokazati sebi i okolini da je moguće sprovesti humanitarnu akciju i prikupiti sredstva na mnogo načina, poštenije i iskrenije, bez iskorišćavanja. Ništa nije nemoguće onome koji veruje, budite dobrotvor u svom domu, naselju gde živite – odatle sve polazi – a tada možete sebi i drugima dokazati da se svaka akcija može sprovesti normalno, na zakonski način i da se može zaista pomoći nekome. Razmislite, i ne okrećite glavu kada vidite nepravdu koja se zbiva – jer se može i vama učiniti.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Comments