Ladurée priča počinje davne 1862. godine, kada je mlinar sa jugozapadne Francuske, Luj Ernest Ladure (Louis-Ernest Ladurée), otvorio pekaru u Kraljevskoj ulici 16 (Rue Royale) u Parizu. Uspešan posao je naglo prekinut kada je 1871. godine izbio požar, koji je zahvatio skoro čitavu ulicu, a među izgorelim zgradama bila je i Ladurée pekara.

laduree champselysees I stil i ukus: Ladurée macaroon

U avgustu se otvorila prva Ladurée poslastičarnica u Severnoj Americi, u Njujorku

Ipak, iz pepela se digla današnja Ladurée poslastičarnica, kao veličanstvena zgrada koja je odmah privukla pažnju Parižana. Enterijer je radio slikar i litograf Žil Šere (Jules Cheret), koji je inspirisan Sikstinskom kapelom i Operom Garnije, na tavanici oslikao andjelčiće predstavljene kao poslastičare, koji će postati zaštitni znak Ladurée kompanije. Početkom 20. veka, Luj Ernestov rođak – Pjer Desfonten (Pierre Desfontaines) došao je na ideju da spoji dva okrugla biskvita sa kremastim ganache filom, i voilà – makaron koji danas znamo je stvoren. Prvobitni recept je donet iz Italije još u 16. veku, a otkrio ga je jedan od poslastičara kraljice Katarine Mediči (Catherine De Medici). Pravilo je da makaroni odstoje dva dana radi pravog ukusa pre nego što budu posluženi.
4da4e0bc5bc845498fc41daa767f1341 laduree paris london heathrow carrosse I stil i ukus: Ladurée macaroon
Kenzo je kreirao okrugle torbice inspirisane čuvenim makaronima za proleće/leto 2012

Desfonten nije prestao sa iznenađenjima samo kod otkrića dobitnog recepta za makaron, već je na prvom spratu Ladurée poslastičarnice otvorio čajni salon koji je predstavlja kombinaciju kafea i poslastičarnice, i tako ostvario san Luj-Ernestove žene. Ovde su se okupljale dame, kojima je u to vreme bio zabranjen pristup kafeima, jer su bili ekskluziva samo za muškarce, i uživale u čaju uz koji bi obavezna poslastica bio Ladurée makaron. Ovo je bio pravi uspeh, pa se u ovoj sve luksuznijoj poslastičarnici okupljao krem pariskog društva.

P9112425 I stil i ukus: Ladurée macaroon

Ni Džon Galijano nije odoleo ovom kolačiću pa je dizajnirao jednu seriju ambalaža sa svojim potpisom

Poslastičarnicu je 1993. godine kupila porodica Holder, kada je Ladurée kompanija imala dosta finansijskih poteškoća, a cilj Holder kompanije je bio da poslastičarnici vrate ugled stare pariške elegancije, ali i da idu u korak sa savremenim dobom. Od 2005. godine je krenulo internacionalno otvaranje Ladurée poslastičarnica, među prvima je jedna u Londonu, a otvorene su i u Monaku, Švajcarskoj, Italiji, Japanu i mnogim drugim zemljama.

Laduree Macarons I stil i ukus: Ladurée macaroon

U poslastičarnici možete kupiti i Ladurée sveće, priveske za ključeve i razne poklončiće

Danas se proda oko 15 000 makarona svakoga dana, a prodaju se u različitim bojama i  ukusima, pa tako možete probati makaron sa kombinacijom marakuje i mlečne čokolade, ili možda kombinaciju vanile i krema od pistaća. Ako se ikada zaputite u Pariz i odlučite posetiti Ladurée, možete biti zapanjeni redom ljudi pred istom.

Laduree 01 Rue Royale 20081 I stil i ukus: Ladurée macaroon

Ladurée poslastičarnice možete posetiti i u Švajcarskoj, Italiji, Turskoj i Engleskoj

Jednim delom, na ovolikoj popularnosti, Ladurée može zahvaliti i reklami u filmovima  kao što je “Marija Antoaneta” (Maria Antoinette), kojoj je posvećena jedna serija makarona, kao i seriji “Gossip Girl”, gde se upravo Ladurée makaroni pojavljuju kao omiljena poslastica Bler Valdorf (Blair Waldorf).

marieantoinettemovie I stil i ukus: Ladurée macaroon

Kristen Danst je uživala na setu okružena mnogobrojnim Ladurée poslasticama

Da Ladurée inspiriše i u modnoj industriji, pokazao nam je modni brend Kenzo, kada je za sezonu proleće/leto 2011. godine predložio da “zasladimo” outfit sa okruglim torbicama inspirisanim čuvenim makaronima u raznim živim bojama. A koliko je popularan, govori vam i činjenica da je poznati modni dizajner Džon Galijano (John Galliano) dizajnirao jednu vrstu ambalaže za Ladurée.

Laduree je danas jedan od vodećih brendova luksuznih kolača i peciva u svetu. Koliko su makaroni dobrog ukusa, ostaje vam samo da sami proverite, iako ćete za kutiju od 16 makarona platiti 34 evra, ali zadovoljstvo koje pružaju je sigurno vredno svakog centa, jer ćete nakon prvog zalogaja biti navučeni, bez sumnje.


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige, film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments