Miris začina. Ukus lokuma (ratluka). Zveckanje nakita. Sjaj, bleštavilo i šareniš. Oni koji su nekada bili u Turskoj znaju šta mi je na umu. Pijaca, bazar. Mesto gde je trgovina umeće i gde izraz “potraga za blagom” opravdava svoje doslovno značenje. Mesto gde ćete pronaći bezvredne džidža-bidže, ali i predmete velike materijalne, istorijske i umetničke vrednosti. Mesto gde ćete se cenkati do iznemoglosti! Neki duhoviti turski prodavac možda će vam tražiti i da nešto otpevate kako bi vam snizio cenu. Živa istina – meni se to dogodilo. Pevala sam, nego šta. Pa, cipele su bile u pitanju!

Veliki bazar u Istanbulu jedan je od najvećih i najstarijih “pokrivenih” bazara na svetu. Različiti izvori navode različite brojke, ali izvesno je da se bazar sastoji od približno 60 natkrivenih uličica u kojima se nalazi oko 4,000 radnji. Dušu dalo za istraživanje, uživanje, šnjuranje… A ja bih danas tako rado šetala baš tim Velikim bazarom!

slika 12 Igra žmurke u duhu Orijenta

Skrivena blaga u prodavnicama Velikog bazara

Nedavno objavljena knjiga “Veliki bazar Istanbul” (The Grand Bazaar Istanbul), izdavačke kuće Assouline, na 284 stranice čitaocima predstavlja ono zbog čega je ovaj jedinstveni bazar jedna od glavnih turističkih tački Istanbula, ali i obavezno mesto svraćanja svih ljubitelja umetnosti. U ovoj luksuznoj knjizi objedinjene su fotografije poznatog fotografa Laziza Hamanija (Laziz Hamani) i tekstovi kolekcionara umetničkih dela i stručnjaka za umetnost Otomanskog carstva Serdara Gulguna (Serdar Gülgün). Obavezna literatura za sve ljubitelje Orijenta!

slika 22 Igra žmurke u duhu Orijenta

U knjizi je prikazana ponuda na Velikom bazaru sa umetničkog aspekta

slika 32 Igra žmurke u duhu Orijenta

Luksuzna knjiga obiluje zanimljivim fotografijama Laziza Hamanija

Knjiga nudi jedinstveni uvid u neobične, retke i vredne predmete kojima se trguje na Velikom bazaru, zbog kojih je on u više od 500 godina svog postojanja, tokom kojih je nekoliko puta rušen i obnavljan, bio simbol omiljenog zanata i veštine istoka – trgovine. Raznovrsnost prikazane ponude ono je što će zaljubljenike u antikvitete i istočnu umetnost ostaviti bez daha. Šareni ćilimi, svila, tepisi, starinski nameštaj, veliki, sjajni komadi nakita… Previše vam je kitnjasto? Možda, na prvi pogled. Ipak, svima nam je neophodna doza živopisnog u manje-više sivoj svakodnevici. Izgleda da upravo u tom turskom stilu leži tajna njenog bojenja. Ja glasam – za!

Iako knjiga svakako nije jeftina ($250), postoji i skuplja verzija za prave ljubitelje luksuza – ograničena serija knjige od svega 100 komada. Po ceni od $495 dobijate knjigu sa pozlaćenim ivicama stranica, ukoričenu svilom sa tradicionalnim motivom. Treba li da napomenem da je cela ograničena serija odavno rasprodata?

slika 42 Igra žmurke u duhu Orijenta

Ograničena serija knjige

“Kad god se nađem na Velikom bazaru, zateknem sebe kako se igram “odrasle” verzije žmurke koju sam nekada igrao sa svojim dedom”, napisao je Serdar Gulgun u knjizi. “Samo što cilj nije pronaći svog saigrača, već dragocene predmete koji čekaju da budu otkriveni.”


Milica Rančić je večito neinspirisana kad dođe do onog “reč, dve o sebi”. Kad baš mora, sebe opisuje sa: “Ljubav”, “Osmeh”, “Šiz”. Nije stručnjak po pitanju mode. Ali je pasionirani zaljubljenik u istu! Pa, iako je u realnom životu inženjer, ona sanja o big deal poslu u modnoj industriji u… Njujorku, Parizu, Londonu, Milanu? Svejedno! Eto, nije mnogo ni probirljiva. Sklona je neosnovanom optimizmu (ko bi rekao?). Kreativac, emotivac. U slobodno vreme ima punu tastaturu posla i glavu ideja, te ponešto žvrljne o cipelama, modnim časopisima, putovanjima i drugim lifestyle poslasticama na svom blogu Tulips and Lipsticks.

Comments