Da li bi više volela da ostaneš sama ili da živiš u nesrećnom braku? Da li bi radije da preživiš i budeš invalid ili da pogineš? Da li bi pre ostala bez vida ili sluha? Sve te „šta biste radije“ igre predstavljaju izbor između dva zla, uglavnom. Zašto ih igramo, ne znam. Možda da bismo se lakše suočili sa realnošću, koja je često daleko od igre, a i od svakog izbora manjeg zla. Ali ima i onih gde birate između dva dobra, a one možda služe tome da bolje shvatite svoj sistem vrednosti, kao i činjenicu da sami birate ono što vam je najvažnije u životu. Da li biste radije pravili kompromise i živeli mirno ili bili beskompromisni večiti buntovnici? Neki od ovih izbora menjaju se sa godinama.

Da li biste radije imali novac ili vreme?

Ni novca ni vremena nikad nema dovoljno. Najveći deo vremena posvećujemo zarađivanju novca. Da li nam je važnije vreme – u kome ćemo raditi isključivo ono što nam se dopada, što nas opušta i u čemu uživamo, ili novac, koji će nam omogućiti da ne trošimo vreme na zarađivanje i da radimo samo ono u čemu uživamo? Ne razmišljajte o tome kako je nerealno i jedno i drugo, jer kako god okreneš, uvek si u deficitu. Dakle, vreme ili novac?

ss2 Igre REALNOSTI: Šta biste radije

Da li biste radije živeli na planini ili na plaži?

Planina je visoko iznad sveta, vazduh je čist, priroda čudesna. Tamo dole je plaža – samo istrčite iz kuće i bućnete se u more umesto jutarnje gimnastike. Ne možete izabrati da leti živite na plaži, a zimi na planini, pa da imate najbolje od jednog i drugog, morate da izaberete jedno. Razmislite o zimi pored mora i letu na planini. Nekome je voda neophodan element, pa makar i uz pretnju cunamijem, a neko bi menjao sva mora za jednu planinu. Pitanje nije šta vam je lakše i praktičnije, nego je usmereno na otkrivanje onoga što vam je suštinska potreba, kad su u pitanju prirodne sile i elementi.

Comments