Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

Inspirisani nedavno objavljenim zbornikom Tolkinovih umetničkih dela, “Umetnost Hobita Dž. R.R. Tolkina” (The Art of The Hobbit by J.R.R. Tolkien), odlučili smo da zabeležimo nekoliko književnih autora koji su napravili ilustracije za svoja dela. Iako je knjiga “Hobit” prevashodno namenjena deci (trilogija “Gospodar prstenova” još verovatnije), ona je dobila status klasične literature, i mi ćemo zato na našoj listi izostaviti dečiju literaturu, slikovnice i grafičke novele, jer bi, u suprotnom, bilo isuviše lako pronaći dela ispunjena ilustracijama.

Pogledajte našu listu sastavljenu od deset književnih autora koji su ilustrovali svoje radove i osetite se slobodnima da je dopunite.

slika 153 Ilustracijom do upečatljive knjige

Dž.R.R. Tolkin je bio čudesan ilustrator

Tolkin nije bio samo čudesan pripovedač, već i ilustrator – nacrtao je veoma upečatljive ilustracije i mape za dela “Hobit” i “Gospodar prstenova”. Mnoge od ovih ilustracija su se pojavile samo u nekim izdanjima knjiga.

slika 249 Ilustracijom do upečatljive knjige

Kurt Vonegat – jednostavan i upečatljiv ilustrator

Prvi crtež u umetničkom radu Kurta Vonegata (Kurt Vonnegut) predstavlja crtež medaljona koji visi oko vrata Montane Vajldhek (Montana Wildhack) iz 1969. godine. Četiri godine kasnije, njegov crtež “Doručak šampiona”, skreće pažnju na njega kao ilustratora.

slika 336 Ilustracijom do upečatljive knjige

Vilijam Mejkpis Tekrej i “Vanity Fair”

U devetnaestom veku ovaj novelista objavljuje ilustracije za svoje najpoznatije delo “Vanity Fair” i one bivaju iznenađujuće dobre.

slika 426 Ilustracijom do upečatljive knjige

Ginter Gras: “U mojim pesmama su isprepletani stihovi i crteži”

Ovaj književni autor i dobitnik Nobelove nagrade uvek je sam dizajnirao korice svojih knjiga, a njegova dela uglavnom su ispunjena crtežima. Za Grasa, koji je objavio par knjiga crteža, vizuelni aspekt umetnosti bitan je koliko i književni: “U mojim pesmama su isprepletani stihovi i crteži”. U delu “Pokaži svoj jezik” (Show Your Tongue) pesme su štampane pored crteža, koji često sadrže tekst pesme skiciran unutar njih, pa tekst i ilustracija lako postaju jedno.

slika 521 Ilustracijom do upečatljive knjige

Vilijam Blejk kao prorok

Vilijam Blejk (William Blake) je poznat po svojim prosvećenim knjigama od kojih je mnoge ilustrovao i štampao sam. Možete videti bakropis/akvarel “Drevni dani” (Ancient of Days) koji je iz njegove proročke knjige “Proročanstvo Evrope” (Europe a Prophecy) iz 1794. godine.

slika 618 Ilustracijom do upečatljive knjige

T. S. Eliot i upečatljiva ilustracija dela “Old Possum’s Book of Practical Cats”

Zagolicani smo naslovnom stranom prvog izdanja Eliotove knjige “Knjiga praktičnih mačaka starog oposuma” (Old Possum’s Book of Practical Cats), koja je dizajnirana od strane samog pesnika i objavljena davne 1939. godine. Knjiga je doživela i svoje drugo izdanje, ali sa ilustracijama Nikolasa Bentlija (Nicolas Bentley). Od tada je ova knjiga ilustrovana još nekoliko puta, ali i dan-danas postoji nešto veoma šarmantno u vezi sa prvobitnom ilustracijiom, koju ste u mogućnosti da vidite.

slika 714 Ilustracijom do upečatljive knjige

Ivlin Vo je znao kako da uskladi crteže sa duhom romana

Prvi roman Ivlina Voa (Evelyn Waugh), “Odbiti i pasti” (Decline and Fall), objavljen je sa autorovim ilustracijma, koje je radio perom i mastilom. Časopis “The Guardian” je Ivlina opisao ovako: “Autor ima sjajan osećaj za humor i karakterizaciju, njegov dar za pripovedanjem je ogroman, dok su njegovi crteži potpuno usklađeni sa duhom romana.”

slika 812 Ilustracijom do upečatljive knjige

Radjard Kipling je smatrao da su i odrasli dostojni ilustracija

Kipling je odrastao u porodici umetnika – njegov otac je bio vajar. Priče za decu u knjizi “Jednostavne priče”(Just So Stories) upotpunjene su ilustracijama koje je crtao perom i mastilom. Kipling nije crtao samo za dečije knjige – smatrao je da su kratke priče za odrasle takođe dostojne ilustracija. Tako je i nastala kratka, sablasna priča “Grad smrtonosne noći” (The City of Dreadful Night), koja je objavljena 1888. godine.

slika 912 Ilustracijom do upečatljive knjige

Alasder Grej ne beži od jezivih ilustracija

Njegovi radovi su puni komplikovanih ilustracija, slika i raznih štamparskih podviga. Ilustracija koju možete videti je iz njegovog najpoznatijeg dela “Lanark”.

slika 1012 Ilustracijom do upečatljive knjige

Džek Keruak “Na putu”

Džek Keruak (Jack Kerouac) je nacrtao ovu skicu naslovne strane za knjigu “Na putu” (On the Road) i zajedno sa tekstom je poslao potencijalnom izdavaču Vinu (A. A. Wyn). U poruci je pisalo: “Poštovani gospodine Vin, prilažem vam ovaj crtež kao moju ideju za dopadljive, komercijalne korice knjige “On the Road”. Mislim da je ovaj crtež savršen za korice.” Vin je, nažalost, odbio da objavi knjigu, ali je nekoliko godina kasnije ona ipak ugledala svetlost dana.


Katarina Nikolić više voli životinje nego ljude. Iskrena je, direktna i voli da filozofira. Kažu da je tvrdoglava, a ona smatra da je samo principijelna. Klasična muzika je opušta.

Editors choice