Mali feministički izdavač pod nazivom Sheba Press 1984. godine u Velikoj Britaniji objavio je čuvenu mitsku biografiju Audre Lorde “Zami”. Iste godine doveli su Lorde na prvi međunarodni femnistički sajam knjiga, na razgovor za koji je izdavačica iz Londona Sarah Shin saznala kada je objavljivala svoju prikupljenu prozu i poeziju 2017, “Your Silence Will Not Protect You”. Shin je prepoznala da danas u Velikoj Britaniji ne postoji ekvivalentan feministički književni događaj, pa je rešila da napravi jedan, sa posebnim fokusom na inovativno feminističko mitološko stvaralaštvo. Tako je nastao New Suns, feministički književni festival, u saradnji sa Barbikanom, koji se prvi put održao prošle godine. Ovo je pet naslova iz oblasti fantastike, preporuke relevantnih ličnosti uključenih u festival.

Ursula Le Guin, “Dancing at the Edge of the World”

Ova književnica koristi neobične alate za pripovedanje realističnih fikcija, kojima oslikava dominantne mitove o napretku i apokalipsi. Le Guin postavlja teoriju o nosaču torbe Elizabeth Fisher, sugerišući da su pre štapova, mačeva i oružja, najveći pronalasci bila mesta na kojima čuvamo važne stvari – korpa ovsa, svežanj lekovitih trava, mreža od sopstvene kose, dom, svetilište. Autorka redefiniše priču o razvoju tehnologije – a nova definicija nam je više nego ikada potrebna u ovom trenutku političke zbrke i ekološke vanredne situacije, blizu tačke samouništenja.

Octavia Butler, “Kindred”

Knjiga koja uzbuđuje i užasava, više spekulativna fikcija nego naučna fantastika, sadrži elemente fantastike o putovanju kroz vreme. Priča prati afroameričkog pisca, koji živi u Kaliforniji sredinom 70-ih i koji biva na silu povučen kroz vremenski portal. Napred-nazad između stvarnosti i košmarne prošlosti, junak pokušava da pronađe svoje pravo, realno mesto u svetu.

Comments