Da li fotošopiraš slike? U kojoj meri? Koliko ti je važna predstava na društvenim mrežama? Koliko često kačiš fotografije i da li ti je izuzetno važan broj lajkova? Nećemo skrivati istinu i priznaćemo, kolektivno svi, verovatno dorađujemo naše fotografije. Neko malo manje, a neko se baš potrudi da ne liči na sebe. Provučene kroz filtere slike dobijaju malo lepšu boju, naše lice je čistije, izgledamo mršavije, svežije, odmornije, zgodnije. Provučene kroz filtere slike pejzaža, prirode i nekih drugih predmeta izgledaju mnogo moćnije, daleke destinacije još poželjnije, boje neba su nestvarne i gotovo magične.

Na Instagramu uvek sve izgleda lepše i možda u tome i jeste poenta. Ko bi pristao da okači onu svoju fotografiju na kojoj nije pozirao, nije ispao lepo ili su svi nedostaci vidljivi. Malo ko. Jednostavno – imamo potrebu da se svetu prikažemo na lepši način. I to je opet sasvim u redu. Pitanje od milion dolara je – gde je granica? I ko smo mi, a pogotovu ko je Instagram, da nas ograničava u tome, kroz koliko ćemo mi filtera provući fotografiju i kroz koje sve programe?

Zašto Instagram ima potrebu da se bavi fotošopiranim slikama? 

Verovatno ste čuli da se Instagram već neko vreme bavi lažnim vestima i pokušava da ih spreči. Bori se protiv nasilja na društvenim mrežama i lažnih informacija. To je nešto što će sve više biti u fokusu Instagrama. I upravo zbog toga Instagram ima potrebu da ukaže svima na one fotografije koje mogu na bilo koji način da sadrže izmenjene podatke. 

Kako će to izgledati? 

Ako imaš Instagram, vrlo je verovatno da ti se do sad već pojavila neka fotografija na kojoj je pisalo “osetljiv sadržaj”. Instagram je tako želeo da zaštiti sve one koji ne žele ili jednostavno nemaju emociju da gledaju fotografije na kojima se vidi kako je neko povređen, na primer. Po sličnom principu funkcionisaće i ova nova opcija. Naime, Instagram će prvenstveno sakrivati sadržaj, a fotografija će biti označena kao “false information”. Naravno, postojaće i jasno objašnjenje zašto ju je Instagram sakrio. 

Comments