Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Svesni smo činjenice da nije najbolje vreme da upoznajemo nove ljude, a koncept radnje, butici, galerije i muzeji zatvoreni su do daljnjeg. Ipak, to ne znači da ne možemo virtuelno uživati u modnim kolekcijama koje ćemo isprobati odmah po završetku obaveze da ostanemo u svojim domovima ili učiti o istorji umetnosti istovremeno se zabavljajući. Svakako, nove, kreativne ljude i dalje možemo “upoznavati” zahvaljujući društvenim mrežama. Evo nekoliko Instagram profila zbog kojih nećete žaliti utrošeno vreme, a kojima ćete se redovno vraćati i kada se čitav svet vrati u normalu.

ZAGA

Trenutno nismo u mogućnosti da merkamo i isprobavamo krpice u buticima, ali nas niko ne sprečava da istražujemo zanimljive profile domaćih modnih brendova i maštamo o modnim kombinacijama za vreme kada sve ovo prođe ili poručimo nešto zanimljivo onlajn. Zaga KalMar je dizajnerka iz Novog Sada koja od odevnih komada stvara umetnost – reč je o arty, udobnim, autentičnim, kvalitetnim i što je najvažnije, veoma jednostavnim za kombinovanje modnim kreacijama u kojima možete izgledati šik od jutra do večeri. Zaga je uglavnom inspirisana umetnošću, pa se tako na ovim autentičnim majicama i haljinama mogu videti likovi Fride Kalo, Matissa, Klimta, “Devojke u plavom” Đure Jakšića, “Nadurena devojčica” Uroša Predića… Ovaj brend nudi naravno i druge odevne komade, ali ono što je posebno zanimljivo jeste Instagram profil koji je svakodnevna doza inspiracije – od ideja za stajlinge, preko istorije umetnosti i mode do različitih kreativnih izazova.

Slike i prilike

Devojke koje stoje iza bloga “Slike i prilike”, Sofija i Jovana, sebe opisuju kao istoričarke umetnosti željne da iskorače iz strogih akademskih okvira i svoja iskustva i poglede na svet podele sa svima nama koji smo zaljubljeni u umetnost. Njihov Instagram profil riznica je umetnosti, ali i zabave jer se trude da ga svake nedelje obogate novim sadržajima iz kojih možemo puno toga da naučimo. Nedavno su imale zanimljive serijale o tome kako je epidemija oblikovala umetnost i kulturu, istoriji kafe, ženama umetnicama, Beogradu 19. veka, kao i mnogim drugim temama koje možete ispratiti u njihovim IG pričama. Sjajan način da učite istoriju umetnosti zabavljajući se i provedeći kvalitetno vreme u svom domu.

View this post on Instagram

Ovom slikom želimo svojim pratiteljkama da čestitamo 8. mart i da najavimo temu za sledeću nedelju, inspirisanu današnjim praznikom – Danom žena. 🌷 . Pred vama je autoportret prve srpske slikarke Katarine Ivanović iz 1836. godine, koja se bavila umetnošću u vreme kada je posao umetnika smatran muškim zanimanjem. 👩🏻‍🎨🎨 . Pored Katrine Ivanović, ove nedelje ćemo vam predstaviti srpske umetnice koje su su bile pionirke u svojim oblastima: prvu ženu arhitektu, prvu školovanu fotografkinju i prvu rediteljku. 📐📷📽 . Da li znate o kojim umetnicama je reč? 🤩🧐 . . #slikeiprilike #katarinaivanovic #internationalwomensday #womeninart #womeninculture #womeninhistory #narodnimuzej #selfportrait

A post shared by Slike i prilike (@slike.i.prilike) on

Editors choice