Izlišno je ponavljati kako živimo u digitalnom dobu, eri interneta, vremenu društvenih mreža i četovanja, ali je s druge strane neminovan povratak na ovu temu. Da biste bili deo ovog virtuelnog sveta, nije dovoljno samo ovladati veštinom kucanja i osnovnim računarskim funkcijama, već ste prinuđeni da upoznate jezik korisnika društvenih mreža, kako ne biste ostali uskraćeni za mnogobrojne odgovore.

Nedostatak vremena, ušteda energije i savremen način života, stvorili su niz skraćenica koje se koriste u svakodnevnoj internet komunikaciji. Većini mladih ovi izrazi su dobro poznati i redovni pomagači u četovanju, ipak, za one koji su se kasnije priključili društvenim mrežama ili nisu dobro pazili na času, predstavljamo nekoliko skraćenica koje se najčešće upotrebljavaju u onlajn komunikaciji i koje važe za osnovne termine novonastalog veb jezika.

Gigantski akronim OMG od papira Internet sleng: Popularne skraćenice

OMG – akronim za iskazivanje neverice i iznenađenja

OMG Oh my God (O, moj bože)

LOL –  Laughing Out Loud (Smejem se glasno)

BTW By The Way (Uzgred, budi rečeno)

FYIFor Your Information (Za tvoju informaciju)

BFFBest Friends Forever (Najbolji prijatelji zauvek)

TMIToo Much Information (Previše informacija)

AFKAway From Keyboard (Udaljen od tastature)

ASAP As Soon As Posible (Što pre moguće)

ASLAge, Sex, Location (Godište, pol, mesto)

B/C Because (Zato)

BAKBack At Keyboard (Ponovo za tastaturom)

BFBoyfriend (Momak)

BRB Be Right Back (Odmah se vraćam)

CU See You (Vidimo se)

F2FFace To Face (Lice u lice)

FCFingers Crossed (Prekršteni prsti)

ILUI Love You (Volim te)

N/MNever Mind (Nije važno)

ROFLRolling On The Floor Laughing (Valjam se po podu od smeha)

THNXThanks (Hvala)

Smisao ovih skraćenica je da iskažu što više informacija uz pomoć minimalnog broja karaktera. S jedne strane to je odlično, jer nema potrebe za kilometarskim esejima, detaljima i obrazloženjima da bismo, na primer, nekom rekli da nam je dosadan i da nam se spava, već je dovoljno samo napisati ZZZ. Međutim, kada govorimo o svom životu, složenim osećanjima i mislima, nemoguće ih je upakovati u jedan akronim.

Zato je važno napraviti meru. Skraćenice su idealno rešenje za iskazivanje pojedinih situacija, ali kada je reč o stvarnim problemima, dubokim emocijama i idejama, zaboravite i na skraćenice i na internet, napustite virtuelne sobe i negde u ličnom kutku porazgovarajte sa svojim prijateljima. Tada internet jezik ne važi, skraćenice se ne koriste, emotikoni se ne stavljaju, nema sajber prijateljstva i nema skrivanja pogleda iza monitora računara. Susret “oči u oči”, zagrljaj, razgovor i prijateljstvo postaju deo realnog okruženja u kojem se ljubav, tuga ili radost ne mogu objasniti pomoću tastature – jer iako je u pitanju staromodan način komunikacije, iskrena reč nikada ne može da bude prevaziđena.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments