Kada kažemo “nakit” jedna od prvih asocijacija svakako nam je zlatara Stefanović 1886. A da bi od jednog imena nastao ovakav, pravi brend, potrebno je mnogo godina uspešnog poslovanja, ali i mnogo zadovoljnih kupaca čiji će osmeh prilikom nošenja jedinstvenih komada nakita najbolje pokazati koliko je vaš rad cenjen i poštovan. Zlatara Stefanović 1886 postoji već 130 godina, a neke stare dobre stvari se ni malo nisu promenile za sve ove godine. Kako je počela priča o jednoj od najpoznatijih zlatara na našim prostorima, po čemu se ona izdvaja od drugih, ali i na koji način je porodica Stefanović uvek spremna da pomogne svojim klijentima u odabiru savršenog komada nakita, razgovarali smo sa vlasnikom zlatare Stefanović 1886, Srđanom Stefanovićem.

WANNABE MAGAZINE: Zlatara Stefanović 1886 postoji još od 1886. godine. Kako je počela priča o jednoj od najpoznatijih zlatara na našim prostorima?

SRĐAN STEFANOVIĆ: Moja baka sa očeve strane potiče iz zlatarske porodice, koja se tim poslom bavila još u devetnaestom veku. Imali su radnje u Bitolju i u Solunu. Ljubav između nje i mog dede, pred kraj Drugog svetskog rata, uvodi i prvog Stefanovića u zlatarski posao, koji ga ambiciozno prenosi u Beograd. Od tada, zahvaljujući ljubavi prema ovom zanatu, stalnom učenju, težnji ka autentičnosti, posao raste i bivamo njim generacijski “zaraženi”, prvo moj otac i stric, zatim njihove supruge, pa moja braća i ja, evo i moja supruga…

Zlatara Stefanovic 5 Intervju: Danijela i Srđan Stefanović, vlasnici zlatare Stefanović 1886

Svaki brend koji postoji mnogo godina krasi autentičnost. Šta je ono što ste od početka pa do danas zadržali i po čemu ste prepoznatljivi?

Rekao bih da je to inovativnost i praćenje trendova.

Čak i u onim komunističkim vremenima, teškim po privatni sektor, jer su postojale mnoge zabrane i favorizovanje društvenih firmi, moja porodica se trudila da prati savremena dostignuća i ulaže u nove tehnologije. Osamdestih godina, naša radionica je bila jedna od najopremljenijih u Jugoslaviji i proizvodile su se ozbiljne količine nakita. I dan-danas nam je to zaštitni znak, trudimo se da idemo u korak sa savremenim tendencijama.

Zlatara Stefanovic 2 Intervju: Danijela i Srđan Stefanović, vlasnici zlatare Stefanović 1886

Koliko su se trendovi kada je reč o modelima nakita promenili tokom svih ovih godina? Šta je ono što nikada neće izaći iz mode?

Trendovi se menjaju, ali pravi komadi nakita ostaju aktuelni, ne samo u ovih 130 godina koliko ih mi izrađujemo, već i vekovima unazad. Pogledajte samo kolekcije nekih od najpoznatijih svetskih muzeja… Često ćete naći nakit koji bi bez problema mogao da se nosi i danas, a napravljen je pre nekoliko hiljada godina.

Tu se krije i odgovor na Vaše pitanje šta nikada neće izaći iz mode, a to su komadi nakita koji se prave od pamtiveka: krstići, srca, burme, vereničko prstenje.

Naravno, i ovde se stilovi menjaju, ali, recimo, dobra, stara klasična burma ili verenički “solitaire” prsten (to znači prsten sa jednim, centralnim kamenom), nikada ne izlaze iz mode.

Zlatara Stefanovic 6 Intervju: Danijela i Srđan Stefanović, vlasnici zlatare Stefanović 1886

Izradu kog komada nakita pamtite kao najizazovniju?

U današnje vreme sve više i više je tih “izazovnih” poslova, usled kratkih vremenskih rokova, ograničenih budžeta, a (pre)velikih želja… Šalu na stranu, izrađivali smo mnoge komade, za poznate i manje poznate ličnosti, bilo je tu raznih izazova, što zbog težine izrade, što zbog važnosti prilike za koju je namenjen, što zbog zahtevnosti naručioca… I bili smo uspešni u tome. Ako bih baš morao da izdvojim neku priliku, neka to bude izrada lanca i priveska koju je predsednik Vlade Republike Srbije poklonio manastiru Hilandar prilikom zvanične posete, i izrada privezaka za naše srebrne košarkaše, a povodom osvajanja drugog mesta na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine.

IMG 1886 Intervju: Danijela i Srđan Stefanović, vlasnici zlatare Stefanović 1886 Zlatara Stefanovic 3 Intervju: Danijela i Srđan Stefanović, vlasnici zlatare Stefanović 1886
Comments