4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Gde na večeru: Ovaj restoran nudi pravo uživanje za tvoja nepca!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Zašto na Instagramu svi govore o ovom beauty proizvodu?!

Dijapazon reči koje poznajemo prirodno se uvećava svakog dana. Međutim, tužna je istina da koristimo svega 32% usvojenog vokabulara. Drugim rečima, možda je naše znanje pristojno, ali nam je rečnik i dalje oskudan.

Svakog minuta se rađa određen broj neologizama koji postaju deo svakodnevne komunikacije. Sigurno da svako od vas ima “svoju” reč, čije značenje znate samo vi kao njen tvorac i evenutalno još neki zalutali član vašeg internog kluba.

Pojavom interneta, medijalizacijom i digitalizacijom, reči su počele nekontrolisano da se gomilaju, pa tako u engleskom jeziku samo za stanje pijanstva postoji više od 2,200 sinonima. Najduža zabeležena reč označava jedno hemijsko jedinjenje i sadrži 189,819 slova. Engleski jezik važi za najrečitiji, a jezik sa najoskudnijim brojem reči je Taki Taki.

Slika 165 Invazija izmišljenih reči

Fraze sa televizije zauzimaju značajno mesto u rečnicima

Interesantno je da i pored ovako agresivnog nicanja izraza, fraza, reči, nisu sve uspele da se nađu u najrenomiranijem izdanju svih vremena – Oksfordskom rečniku. Ipak, neke su zbog svoje popularnosti i zastupljenosti pronašle stalno mesto na stranicama ovog čuvenog izdanja. Koliko god se neke činile besmislenim, apsurdnim, pa i bizarnim, njihovoj aktuelnosti niko nije mogao stati na put. Među mnogobrojnim primerima popularnih izraza možete pronaći reč koja označava skandal koji se dogodio na Superbolu iz 2004. godine u aranžmanu Džekson (Jackson) – Timberlejk (Timberlake), ili pak, neprevodivu uzrečicu legendarnog Homera Simpsona (Homer Simpson). U nastavku pogledajte koje su to neobične reči pravo iz pop kulture stigle u Oskfordski rečnik.

Blamestorming – koliko puta ste prisustvovali diskusiji u kojoj svi svaljuju krivicu na sirotog pojedinca? Sledeći put slobodno upotrebite ovaj izraz. Blamestorming označava razgovor koji omogućuje da kolektivno okrivite osobu koja je dovela do određene greške.

Egosurfing – guglanje svog imena. Karakteristično za egoiste, egocentrike i ego manijake.

Frankenfood – hrana koja sadrži genetski modifikovane sastojke.

Gaydar – poseduju ga oni koji mogu da nanjuše homoseksualca na kilometar.

Locavore – oni koji uživaju u konzumaciji lokalne hrane.

Lookism – još jedna neprevodiva reč, a označava diskriminaciju na osnovu izgleda. Zato ukoliko za lepu devojku kažete da ima nizak IQ ili za frajera u suknji da je gej, opisuje vas baš ova reč.

Mini-me – mlađa ili manja verzija osobe koja govori.

Muggle – reč koja nam stiže pravo iz fiktivnog sveta Harija Potera (Harry Potter). Označava osobu bez magičnih moći, a s obzirom na njenu primenu u stvarnom svetu, odnosi se i na osobe bez izraženih talenata, sposobnosti, veština.

Retrosexual – suprotno metroseksualcima, retroseksualci su muškaraci koji ne posvećuju mnogo pažnje svom fizičkom izgledu.

Screenager – mladi ljudi koji uspešno vladaju znanjima o kompjuterima i internetu.

Serial monogamy – opisuje situaciju kada se bez pauze ide iz jedne u drugu vezu.

Sexting – ova reč je dospela u upotrebu zahvaljući mobilnoj telefoniji i dokonim flertovanjima preko poruka. Odnosi se na pojavu slanja seksi fotki i poruka preko mobilnog.

Webisode – veb i epizoda. Ukoliko gledate TV onlajn ili pratite sadržaj preko interneta, upravo ste pogledali jednu vebizodu.

Nadamo se da ste uspešno savladali malu lekciju novih, izmišljenih reči. Slobodno ih koristite, jer sa sigurnošću tvrdimo da oslikavaju vreme u kojem živimo.

Do susreta u narednoj vebizodi…


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice