Saznaj da li umeš da uživaš u malim radostima na pravi način

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Beauty editorijal: Otkrij njenu tajnu 100% jače kose

Irvin David Yalom: “Kad je Niče plakao”

Irvin David Yalom: “Kad je Niče plakao”

Irvin D. Jalom (Irvin David Yalom) je rođen u Vašingtonu, u Americi, 1931. godine i poznat je kao psihijatar i autor romana fikcije. Knjiga “Kad je Niče plakao” je njegova prva novela, napisana 1992. godine. Radnja knjige nas vraća u vreme poslednjih meseci 1882. godine.

Knjiga prati živote uglednog lekara iz Beča Jozefa Brojera (Josef Breuer) i filozofa Fridriha Ničea (Friedrich Nietzsche). Prelepa i samouverena Ruskinja, Lu Salome (Lou Salome), prijateljica je i ljubavnica Ničea. Ona dolazi u Beč sa namerom da zamoli doktora Brojera da pokuša da izleči očaj Ničea i da mu skrene misli sa samoubistva. Doktor Brojer je inovator nove tehnike lečenja, lečenje razgovorom.

Problem nastaje kada Lu Salome zahteva od doktora Brojera da nastoji da leči Ničea tako što će on misliti da leči svoje glavobolje, a u stvari će doktor pokušavati da zaviri u njegovu dušu i izleči njegov očaj i opsesije. Razgovarajući sa Ničeom, Brojer uviđa da njih dvojica imaju slične probleme. Obojica su depresivni zbog žena. Patnja Ničea je drska i emancipovana Lu Salome, a tuga u Brojerovom životu je nastala zbog bivše pacijentkinje Berte Papenhajm (Bertha Pappenheim).

U početku, Niče je bio rezervisan i hladan, držao je svoj privatni život u tajnosti. Vremenom je Brojer, na lukav način i pomoću Lu Salome, zadobio njegovo poverenje, da bi se na kraju rastali kao pravi prijatelji. Niče je otputovao u Italiju kako bi prikupio materijal za svoju narednu knjigu, a Brojer se vratio svojoj porodici.

Dobar prijatelj Brojera, koji mu je pomagao oko dilema u vezi sa Ničeom, jeste Sigmund Frojd (Sigmund Freud). Frojd je u to vreme bio samo učenik i bavio se tumačenjem snova, a kasnije je zasnovao psihoanalizu.

Knjiga obiluje dijalozima i psihoanalitičkim razgovorima Brojera i Ničea. Neki od njih su ostavili snažan utisak na nas. Izdvojili smo nekoliko citata.

“Tvrdoglavo, on se drži nečega što je počeo da prezire, ali to zove vernošću”,

“Šta je pečat postignute slobode? – Ne stideti se pred samim sobom.”

Knjiga je fikcija, zasnovana na stvarnim činjenicama. U stvarnosti, Brojer i Niče se nikada nisu sreli. Fridrih i Lu Salome su se poznavali i imali su aferu, ali je Lu poznatija po svojoj romantičnoj vezi sa pesnikom R. M. Rilkeom (Rainer Maria Rilke). Frojd je zaista bio prijatelj doktora Brojera, i Berta Popenhajm je bila pacijentkinja, ali se malo zna o tome da li je Brojer zaista bio opsednut njom.

Knjiga je dobila odlične kritike. “San Francisco Chronicle” su u svojoj izjavi o knjizi naglasili: “Zadovoljstvo za čitanje, kako zbog intrigantnih diskusija o filozofiji i psihoterapiji koja se pomalja, tako i zbog upečatljivog oživljavanja neobičnih ličnosti Ničea i Brojera”. U mnogim zemljama je bila bestseler, a u Nemačkoj je prodato preko million primeraka.

Ukoliko volite romane fikcije, ovo je prava knjiga za vas. Zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima i navešće vas da razmišljate o njoj i kada nije u vašim rukama. Ovo delo je pravo blago psihoanalize, o kojoj ćete dugo pričati. Uvidećete pravo značenje onoga što se navodi u razgovorima doktora i filozofa: “Kakva je korist knjige koja nas ne uznosi iznad svih knjiga?”.

Slika 265 Irvin David Yalom: Kad je Niče plakao

Da li će Brojer i Niče biti uspešni u lečenju očaja?

Izvori fotografija: struggletovictory.com, blogspot.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli ni jedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Editors choice