5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Kada govorimo o ishrani, važno je reći da našem telu nije dovoljna samo energija da bi optimalno funkcionisalo.

Naime, ishrana savremenog čoveka nije naročito raznovrsna i uglavnom sadrži veliku količinu nezdravih zasićenih masti i trans-masnih kiselina, prevelike količine soli. Hleb i peciva se prave od belog brašna i sadrže veliku količinu aditiva. Organizmu su neophodne različite hranljive materije koje sadrže ugljene hidrate (šećere), belančevine (proteine) i masnoće (lipide) u određenom međusobnom odnosu i što je veoma važno: vitamine, minerale i antioksidanse.

Koje su to najčešće greške u ishrani?

bread Ishrana: Najčešće greške i saveti za pravilnu ishranu (1. deo)

Hleb i peciva se prave od belog brašna i sadrže veliku količinu aditiva

Previše soli, premalo vode

Preporučeni dnevni unos kuhinjske soli je dva do četiri grama (pola kafene kašičice soli). U našoj zemlji prosečno stanovništvo unosi čak osam puta veću količinu soli, pre svega zato što se so dodaje namirnicama prilikom tehnološkog procesa proizvodnje.

Odakle potiče so u našoj ishrani?

Pored toga što je so sastavni deo mnogih namirnica – mesa, različitih vrsta povrća, so se u velikim količinama nalazi u industrijskim proizvodima: mesnim prerađevinama, konzerviranoj ribi i povrću, supama iz kesice, gotovim jelima, grickalicama, žutim sirevima, pecivu… Takođe, hleb sadrži oko jedan gram soli u svakom parčetu. Sa druge strane, dnevni unos vode trebalo bi da bude za odrasle 1,5 do tri litra, ali većina stanovnika ni približno ne unosi potrebnu količinu vode.

Značaj: ishrana sa previše soli povezana je sa povišenim krvnim pritiskom – hipertenzijom, ali i nastankom bolesti kao što su koronarna bolest srca, bolesti perifernih arterija i aneurizme, bolesti bubrega, infarkt srca i infarkt mozga – šlog. Novija istraživanja pokazuju da je ishrana sa previše soli povezana sa nastankom karcinoma želuca.

Savet: 

Izbegavajte industrijski proizvedenu hranu, suhomesnate proizvode, grickalice, ne dosoljavajte hranu za stolom, birajte konzervisane namirnice bez dodatne soli, ali pre svega, birajte sveže namirnice; umesto soli koristite začinsko bilje za poboljšanje ukusa hrane (bosiljak, peršun, mirođiju itd.)

Posetite Clinicanovu, posetite naš Lifestyle vodič

Editors choice