Belo brašno umesto crnog brašna 

Crno i graham brašno imaju biološku vrednost integralnog zrna i predstavljaju dragoceni izvor proteina, ugljenih hidrata, vitamina B grupe, gvožđa, vitamina E i D, mineralnih materija (kalcijuma, fosfora), a takođe su odličan izvor vlaknastih materija – što je veoma važno za rad creva i detoksikaciju. Dakle, sve ove sastojke ima celo, neprerađeno zrno.
Belo brašno dobija se uklanjanjem omotača zrna, preradom i gubi dosta vrednih sastojaka.

Antioksidanti – nedovoljan unos

Antioksidansi sprečavaju oštećenje ćelija slobodnim radikalima. U našem organizmu se normalno odvijaju mnogobrojne hemijske reakcije na nivou ćelija u kojima nastaju toksični molekuli kiseonika – slobodni radikali. Slobodni radikali pojačano se stvaraju u situacijama kao što su konzumiranje životinjskih masti i prerađene hrane (beli šećer, belo brašno), zagađena okolina, korišćenje aditiva i boja u hrani, infekcije, zračenje, obrada hrane u mikrotalasnoj rerni, stres itd. Dakle, to su štetne supstance koje oštećuju ćelijske strukture (uključujući DNK ćelije) i utiču na nastanak ateroskleroze, tumora i na starenje organizma. Antioksidansi ulaze u hemijske reakcije i sami oksidišu, sprečavajući na taj način oštećenje drugih molekula.

antioksidanti Ishrana: Najčešće greške i saveti za pravilnu ishranu (3. deo)

Hranite se zdravo

Antioksidansi su: glutation, vitamin C, vitamin E, vitamin A, odnosno karotenoidi: beta-karoten, likopen i lutein, selen, enzimi (katalaze, superoksid-dismutaze, peroksidaze) koji sadrže cink, mangan, zatim koenzim Q10.

Antioksidansi su dragocene supstance i voće i povrće su njihov primarni izvor, takođe riba, crveno vino… Danas se smatra da su neke bolesti upravo rezultat neodgovarajućeg unosa antioksidantskih nutrijenata iz hrane.

Antioksidansi, izvori hrane

Vitamin C

– voće (uglavnom citrus), povrće, paradajz

Vitamin E

– suncokretovo ulje, maslinovo ulje, bademi, lešnici

Beta-karoten

– šargarepa, tikva, papaja, breskve, slatki krompir, grašak, brokoli, spanać, paradajz, ružičasti grejpfrut, pomorandže, kajsije, kupus, zelena salata

Likopen

– paradajz i proizvodi od paradajza, ružičasti grejpfrut, guava, grožđe, papaja, lubenica, kajsije

Flavonoidi (polifenoli)

– krompir, paradajz, luk, jabuke, crna čokolada, crveno vino, kafa, crni čaj, zelena salata

Koenzim Q10

– riba

Posetite Clinicanovu, ili posetite naš Lifestyle vodič

Prethodne delove teksta možete pročitati ovde.

Comments