Da li postoji idealan način da se pripremite za menstrualni ciklus? Verovatno ne, jer ko još voli taj čudan i dosadan osećaj. Ipak, želimo da sa vama podelimo trikove koji će vam pomoći da organizujete svoje vežbe u toku ciklusa i tako sebi olakšate ovaj period.

Najvažnije je da slušate šta vam organizam govori i da ne radite ništa što mu ne odgovara. Ako osećate da niste spremni za jake i teške vežbe, dovoljno je da meditirate ili uključite šetnju ili jogu u toku ciklusa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели paulina erdmann sánchez (@paulinaerdmann)

Koji su benefiti sinhronizacije između treninga i ciklusa?

Već dovoljno dobro poznajete svoj organizam i znate kako se u toku mensutralnog ciklusa ponaša. Poznato vam je kad će vas stomak ili leđa boleti, a i u kom trenutku ta bol prestaje. Dakle, u zavinosti od toga kako se osećate u toku ciklusa, po tom principu je i potrebno da planirate svoje treninge. Jedno je sigurno, postoji mnogo razloga da u toku ciklusa vežbate, ali i da vežbe prolagodite sebi.

Osim što ćete sagoreti više masti i izgraditi više mišića, vežbanje u toku ciklusa će vam pomoći da se u potpunosti povežete sa svojim telom. Nekada ćete imati dovoljno energije da se samo zagrejete i istegnete, a nekada ćete imati i energiju i volju za jakim i ozbiljnim treningom ili trčanjem. Važno je samo da osluškujete organizam i signale koje vam šalje, a podrazumeva se da ništa ne radite na silu, ni u toku ciklusa, a ni van njega.

Stvari koje obavezno morate imati na umu pre nego počnete da planirate svoje treninge

Ako spadate u onu vrstu devojaka koje imaju svoje mesečne ili godišnje planere, vreme je da to za nijansu korigujete. Ne možete da znate kako ćete se osećati u toku ciklusa i zbog toga trening isplanirajte u toku tog dana. Odbacite potrebu da budete savršeni i postanite efikasni i dinamični.

Pročitajte i ovo: Poboljšajte varenje uz pomoć ovih joga poza

Način na koji ćete vežbati zavisi od faze u kojoj se nalazite

Ako dan ili dva pre ciklusa osećate bolove u donjem delu leđa, znate da se vaš organizam priprema za ciklus. Tada je dovoljno samo da uradite osnovne i što blaže vežbe kako biste opustili telo. Ispred svega mora da vam bude vaše zdravlje, pa ako su to jaki i neopisivi bolovi, onda preskočite trening. Ipak, ako su bolovi podnošljivi, bilo bi dobro da malo prodrmate svoj organizam i pripremite ga na ciklus, lakše ćete ga podneti, a osim toga, ako uz ciklus ubacite redovne treninge, iz meseca u mesec će biti manje bolan.

U toku početne faze ciklusa

Na početku ciklusa se luči estrogen koji ublažava vašu energiju i podstiče da se osećate nervozno i tužno, ali kako je ovo nešto kroz šta godinama prolazite, znate da je najbolji način da otklonite ta osećanja upravo trening. Dovoljno je pola sata blage šetnje uz dovoljnu količinu vode. Ne umarajte se previše i ne preterujte sa šetnjom ili jogom (i jedno i drugo je dobro, ali umereno), jer ako budete vežbali duže od pola sata, postoje šanse da ćete dobiti upalu mišića, a to je poslednja stvar koju u toku ciklusa želite.

Folikularna faza

Folikularna faza počinje prvog dana menstruacije, a završava se ovulacijom. Tokom sredine folikularne faze, rastu estrogen i progestero što znači da postepeno dobijate volju i energiju. Maksimalno iskoristite svoj kapacitet i tih dana radite treninge kao i van ciklusa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели paulina erdmann sánchez (@paulinaerdmann)

Ovulatorna faza

U toku ovulacije, estrogen dolazi do vrhunca, neka tada vaš trening bude potpun, od zagrevanja, trake, do tegova i dubokih čučnjeva. Osetićete kako dobijate naboj energije, a samim tim ojačavate svoj organizam.

Lutealna faza

Tada energija blago opada i zato je potrebno da sebe i svoj organizam obradujete meditacijom i jogom, uz tihu i blagu muziku odvojte nešto vremena za sebe i maksimalno opuštanje. Ako biste ove vežbe praktikovali tri meseca, primetili biste da su vam ciklusi manje obilni i manje bolni.

Pročitajte i ovo: Zdravlje vaše vagine – žensko pitanje mikrobioma

Naslovna fotografija: instagram.com/paulinaerdmann

Dragana Stojanović

Comments