Ako ovde ne možete da pronađete ono što tražite, onda to i ne postoji

Sve što postoji i što vam je potrebno, već je tu. Vi to već imate, samo ne znate i ne vidite. Tražite stvari koje imate, ili tražite ono što ne postoji. Ako tražite sigurnost, budite sigurni da ona ne postoji, sigurnost je iluzija. Ali ako tražite samosvest, ona je u vama, samo treba da je razvijete. A kad ste samosvesni, nije vam potrebno da budete sigurni. Nećete naći mir u pustinji, šumi, manastiru, ako ga nemate u sebi. Možete otići na sva ta mesta, ali mir koji tražite, nosite u sebi. Nećete naći potvrdu svoje vrednosti u drugima, ako niste sigurni u sebe i ako ne promenite stavove koji sabotiraju vaše samopouzdanje i samosvest. To ćete naći tek kad naučite da volite sebe i da budete ponosni na sebe. 

Poznavanje razlike između toga da li ka nečemu idete ili od nečeg bežite

Da li stalno putujete zato što želite da otrkijete i iskusite svet? Ili zato što bežite od onoga gde biste bili, kad ne biste stalno odlazili? Da li ste zaista uzbuđeni i radosni zbog novih poznanstava, ili samo bežite od samoće? Pazite, može biti i jedno i drugo. Ali suštinsko pitanje je čime se napajate, šta je vaš izvor energije, šta vas motiviše, da se krećete ka nečemu, ili (i) bežite od nečeg? Jer, ako težite nečemu i idete mu u susret, otkrićete dalje i nove puteve, kada dostignete tu težnju. A ako bežite, nećete stići jako daleko. Verovatnije je da ćete u trku opet naleteti na nešto od čega ćete želeti da pobegnete. Ako radite i jedno i drugo, verovatno ćete sebe sabotirati u onome čemu iskreno težite, ne znajući da to činite. Osvestite svoje izvore strahova, kao i svetlosti, spoznajte svoje motive, pa ćete se lakše orijentisati i upravljati svojim putem. 

Ponekad rasti i razvijati se ne znači biti veći i bolji, nego biti različit

Rast se odvija donekle kroz razmere, ali mnogo više kroz dimenzije. Ne morate biti veći i bolji od drugih, ali možete biti dublji, kompleksniji, posvećeniji. U razmerama možda nećete ostvariti ništa vidno i spektakularno, ali u dimenzijama se možete proširiti i razviti – neviđeno. Morate biti svesni da nisu svi višedimenzionalni i kompleksni i da neće svako u vašem životu (pa ni svako ko vam je važan) razumeti sve vaše nivoe i dimenzije. Verovatno ćete retko nailaziti na one koji su sve što i vi – ili su sve, na neki svoj način. Ali volećete i prihvatati mnoge koji su bliski samo jednom nivou vaše duše, ili aspektu vaše ličnosti. Možda vi nećete razumeti i videti sve nečije dimenzije, ali ćete poštovati i voleti one koje možete. Okružite se ljudima koji vas motivišu da se razvijate, koji vas oplemenjuju i čine drugačijim, koji podstiču vašu višedimenzionalnost. 

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević 

Comments