Rok muzika je prepuna mitova o muzičarima. Mnoge situacije su preuveličane zahvaljujući medijima i taj prenos informacija i/ili poluinformacija “sa kolena na koleno” mnoge poznate autore je pretvorio u nadljudska bića. Sa druge strane, teško je napraviti veliku razliku između istinite priče i mašte – kada su u pitanju životi mnogih rokera – zbog njihovog turbulentnog stila života.

U sledećim redovima ćete imati priliku da pročitate neke od istinitih događaja koji su se desili najvećim rok zvezdama.

Dilan, The Beatles i džoint

Avgusta 1964. godine jedna od najpoznatijih grupa svih vremena The Beatles započela je svoju prvu turneju po Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi koncert je održan u San Francisku, dok je poslednji bio u Njujorku. Na “Forest Hill” stadionu svirali su 28. i 29. avgusta, gde su se upoznali sa svima poznatim Bobom Dilanom (Bob Dylan).

Posle neobaveznog ćaskanja, Dilan je pitao Džona (John Lennon), Pola (Paul McCartney), Ringa (Ringo), Džordža (George) i njihovog menadžera Brajana Epstajna (Brian Epstein) da li žele da zapale džoint sa njim. Pomalo šokiran pitanjem, Epstajn je rekao da bend već godinama nije uzeo marihuanu. Ovaj oštar odgovor je iznenadio Dilana, jer je on imao drugu predstavu o ovom bendu i njihovim navikama, a razlog za to je bila njihova pesma “I Want To Hold Your Hand”. Međutim, ispostavilo se da je pogrešno čuo tekst: umesto “I can’t hide” (kako stvarno ide deo stiha), Bob je mislio da Bitlsi pevaju “I get high”.

Najpoznatiji Englezi su ipak prihvatili poziv. Džon Lenon je dodao cigaretu kolegi Ringu, koga je nazivao Njegovim Kraljevskim degustatorom. Tokom cele večeri Epstajn je vikao da šeta po plafonu, a Pol je predložio da zapišu svaku reč koju izgovori.

bitlsi i dilan Istinite priče roka (1. deo)

Druženje za pamćenje

Ozi Ozborn šmrče mrave

Ozi Ozborn (Ozzy Osbourne) je jedna od najkontroverznijih ličnosti u svetu muzike. Prodao je više od 100 miliona albuma i popularizovao hevi metal. Bio je zavistan od droge i poznat po tome što je probao sve opijate koji su mu se našli na putu. Tokom karijere, dva puta je imao incidente u kojima je maltretirao životinje. Prvi put, 1981. godine, pri potpisivanju svog prvog ugovora za ploču, otkinuo je glavu golubu, a sledeće godine i slepom mišu – zbog čega je morao da se leči od besnila.

Iste godine Ozi je pijan urinirao po kenotafu, podignutom u čast poginulima u Alamu, u Teksasu. Posle toga je uhapšen i proteran uz zabranu ulaza u tu državu na deset godina.

Godine 1984. Ozi Ozborn se pridružuje grupi Mötley Crüe na turneji koja je kasnije postala poznata kao najluđa, sa najviše droge i alkohola u istoriji rok muzike. Tokom boravka u hotelu Ozi i basista Niki Siks (Nikki Sixx) takmičili su se ko će da bude ekstremniji. Niki se zapalio, ali Ozi je imao odgovor na to. Ušmrkao je liniju mrava sa trotoara koji su zatim počeli da mu izlaze iz usta.

ozzy osbourne Istinite priče roka (1. deo)

Uvek šokantan

Verujemo da vam gore navedene situacije nisu bile poznate od ranije. Do sledećeg čitanja preporučujemo vam da poslušate neku od pesama ovih bendova. Naš predlog za danas je:

Izvori fotografija: entoutlet.blogspot.com, wopty.com


Ivana Vuković je studentkinja ekonomije. Zaljubljena je u pisanje i voli kada njeni tekstovi govore nešto o njoj umesto nje same. Veruje da se psi i mačke mogu pomiriti rečima.

Comments