U svakoj situaciji i svakom odnosu u kojem se nađete, dobro preispitajte sebe i svoj unutrašnji osećaj, jer unutrašnji osećaj nikada ne greši. Postavite sebi nekoliko ključnih pitanja. Da li se osećate sigurno? Da li se osećate ispunjeno? Da li ste iskreni, autentični i verni sebi? 

Ako na ova pitanja vaše unutrašnje dete, koje predstavlja iskrenu, intuitivnu i neiskvarenu verziju vas samih, odgovori potvrdno – nalazite se tamo gde bi trebalo da budete. Naravno, niko vam neće garantovani savršenost svakog odnosa – ljubavnog, porodičnog, prijateljskog ili poslovnog, ali ako u njemu pronalazite veću vrednost, trud će se uvek isplatiti. Ako su to odnosi i situacije u kojima se na kraju dana osećate kao da ste viđeni, kao da su vaše osnovne relacione potrebe ispunjene i kao da ostvarujete svoj potencijal – nemojte odustati. Ali, ako sebi ne možete da odgovorite ili su odgovori negativni, vreme je da odustanete. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Kada se pitate da li bi trebalo da odustanete ili ne, vratite se internoj umesto što tražite eksternu validaciju. Ako tražite eksternu validaciju i da neko drugi donese odluku umesto vas, garantovano ćete se “zarobiti” na mestima na kojima nije trebalo da se zadržavate. Vaš toksični partner će uvek naći razlog da ostanete uz njega, iako vas ne tretira dobro i zapravo traži samo svoju korist. On to neće učiniti iz ljubavi, već iz potrebe za kontrolom. Zato, nemojte slušati njega – već sebe, i dajte sebi dozvolu da izađete iz odnosa u kojem više ne rastete kao osoba. Ako nekog drugog pitate koju karijeru bi trebalo da izaberete ili pak da li da napustite posao koji vas ne ispunjava, taj neko vam lako može dati savet iz svoje perspektive. Ali, niko na ovom svetu nije isti kao vi, i čak i uz najbolju nameru, može vam dati u potpunosti pogrešan savet. Zato, ponavaljamo, poslušajte sebe.

Ovaj isti princip možete primeniti na svaku životnu situaciju, i nemojte sebi prebacivati da ste odustali i da bi bilo bolje da ste izdržali još samo malo. “Samo malo” izgovoreno i urađeno više puta postaje mnogo, a verujte nam, neće vas nimalo pomeriti iz mesta. 

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Jovana Pantić

Comments