Slobodno mogu da kažem, iz nekog dosadašnjeg iskustva, da se ljudi dele na one koji vole knjige i na one kojima nije jasno kako bilo šta što je papirno i dalje opstaje u svetu tehnologije. Ja definitivno pripadam prvoj grupi – obožavam knjige i ponekad sam u stanju da pročitam i nekoliko njih za nedelju dana, ako pronađem baš dobro štivo i ako mi obaveze dozvoljavaju. I da, moram da priznam da više volim da pročitam knjigu nego da pogledam film i mnogo više uživam listajući stranice nego pritiskajući dugmence play. A ako si i sama “knjiški moljac” ili makar to želiš da budeš ali nikako da uspeš – razumeš me.

No, ako želiš da budeš “knjiški moljac” ali te nešto uvek nekako omete u tom planu, evo nekoliko trikova i saveta uz pomoć kojih ćeš uspeti da “istreniraš” sebe da pročitaš makar jednu knjigu mesečno, a kada jednom usvojiš ovu naviku, sledeće što treba da uradiš jeste samo da – povećavaš broj knjiga!

Da bi povećala vreme čitanja – samnji vreme gledanja serija

Izvini, ali stvarno. Ako nameravaš da pročitaš tu-i-tu knjigu koju planiraš već neko vreme, moraš da smanjiš vreme koje provodiš gledajući serije ili filmove. Ako znaš da si zavisnik koji nekoliko sati provede za kompjuterom, pokušaj da ograničiš sebe na nekoliko sati po jednoj aktivnosti. Dakle, pametno se organizuj i isplaniraj svoje vreme kao i slobodne aktivnosti tokom istog. Eto – može sve! I knjige i serije! Ne moraš da biraš.

Nosi knjigu svuda sa sobom

Da, savršena atmosfera za čitanje knjige je udoban i topao krevet ili omiljena fotelja + šolja kafe ili čaja. Ali znaš već – ne može uvek. Zato, nosi knjigu svuda sa sobom i čitaj u svakom slobodnom trenutku, umesto što skroluješ po Instagramu ili Fejsbuku. Dakle, čitaj dok čekaš prevoz, čitaj dok si u prevozu, čitaj dok čekaš prijateljicu koja kasni… Ima toliko prilika!

knjige 1 1 Istreniraj sebe da čitaš makar jednu knjigu mesečno
Comments