Ako se u nekoj priči pomenu švajcarski satovi vrhunske izrade, onda se tu nikako ne može zaobići jedan od pionira u izradi klasičnih muških satova koji odišu visokim stilom i prefinjenošću – IWC Schaffhausen. Kompanija koja je nastala još davne 1868. godine u švajcarskom gradu Šafhauzen, a osnovana od strane američkog inženjera Florentina Džounsa (Florentine Jones) i švajcarskog proizvođača satova Johana Mosera (Johann Moser), počela je sa proizvodnjom džepnih satova vrhunske izrade, da bi tokom godina svoj fokus pomerila na izradu preciznih i kvalitetnih pilotskih satova. Danas kao i pre više od 140 godina, IWC kombinuje američko inženjerstvo i švajcarsko zanatsko umeće. Ovde predstavljamo neke od modela koji su obeležili dugu istoriju ovog prizvođača satova.

Jedan od klasičnih predstavnika vintage kolekcije “Portofino”, jeste model sa bezvremenom jednostavnošću.

Slika1 IWC Schaffhausen   klasika i večnost

Portugalski Tourbillon Hand-Wound izrađen je u 500 primeraka, a dizajniran još 1930. godine. Sadrži na sebi potpis F. A. Džounsa, prvobitnog osnivača kompanije.

Slika2 IWC Schaffhausen   klasika i večnost

Portugalski Grande Complication predstavlja vrhunac izrade ručnih časovnika. U ograničenoj seriji od 50 primeraka, on sadrži večiti kalendar programiran do 2499. godine, hronograf, i večito predstavljanje faza meseca.

Slika3 IWC Schaffhausen   klasika i večnost

Tourbillon Mystère Rétrograde ograničen je na 200 primeraka urađenih u platini, i prikazuje datum pomoću kazaljke na vrlo zanimljiv način.

Slika4 IWC Schaffhausen   klasika i večnost

Pilotski hronograf se mnogo oslanja na klasičan dizajn velikih pilotskih satova i spada u stalni asortiman IWC Schaffhausen-a.

Slika5 IWC Schaffhausen   klasika i večnost

Pilotski sat iz edicije Antoan de Saint Exupéry komad je vrhunske inženjerske izrade u 18-karatnom zlatu, napravljen u čast istoimenog velikog pesnika i pilota.

Slika6 IWC Schaffhausen   klasika i večnost

Da Vinci Ceramic Chronograph urađen je od visoko obrađene keramike i titanijuma, a zavšni rad je urađen u satenu.

Slika7 IWC Schaffhausen   klasika i večnost

Miljan Martić je student FON-a, zaljubljenik u tehnologiju i astronomiju, ali i veliki ski-manijak. Uživa u čaši dobrog vina u prijatnom društvu, mirisu vazduha posle kiše i kafi uz obalu reke.

Comments