Opadanje kose nije uzrokovano uvek genetskim nasleđem ili stresom, ova pojava umnogome zavisi od vaše ishrane.

Učestali unos šećera, brašna, soli, pospešiće opadanje kose. Ako ste primetili da je vaš rep sve tanji, a na četki za kosu je sve više dlaka nakon samo jednog češljanja, vreme je da uključite alarm.

Smanjite unos ovih stvari u organizam i ojačajte svoje vlasište.

Šećer

Radi dobrobiti vaše kose, ostavite se slatkiša. Šećer može zasmetati apsorpciji proteina, a svi znamo koliko su proteini važni za vašu kosu. Ne plašite se, ne morate se potpuno odreći slatkog, samo smanjite unos šećera.

So

So je veoma ukusna na pomfritu, kukuruzu ili toj bezukusnoj hrani koju ste dobili za ručak. Ali, treba je koristiti umereno, jer višak sodijuma može izazvati znatno opadanje kose. Ako želite da vam uvojci potraju, solite s oprezom.

Izbeljeno belo brašno

Mnogi brinu o unosu ugljenih hidrata, ali većinom jer su zabrinuti oko širine kukova, ne kvaliteta kose. Hrana bogata skrobom razlaže se u šećer i može izazvati istanjivanje kose. Ako ste u ljubavi sa hranom punom skroba poput hleba, testenina, kolača i ostalih delikatesa od brašna, vreme je da malo ohladite.

healthy hair11 Iz beauty kuhinjice: Pet namirnica koje loše utiču na tvoju kosu

Gazirana pića

Teško je odreći se čaše gaziranog posle ručka ili ujutru, ali razmislite šta se u stvari dešava kad ga popijete: jedna čaša sadrži prekomernu količinu šećera, fruktoznog sirupa, veštačkih zaslađivača i hemijskih boja koje ne daju nikakav podstrek vašoj kosi – osim što će je potpuno isušiti.

Alkohol

Ako želite da zadržite gustu kosu, možda bi bilo dobro da smanjite unos alkohola… odmah. Prekomerno piće smanjuje količinu cinka, folne kiseline, vitamina B i vitamina C u vašem telu – samim tim oslabljuje vašu kosu i pospešuje opadanje.

Maja Bunčić

Comments